De Sony Xperia 1 II
Volledig scherm
De Sony Xperia 1 II © Sony

Sony introduceert smartphone-vlaggenschip met 5G-ondersteuning

Sony heeft maandag zijn nieuwste vlaggenschip onthuld. Het is de smartphone Xperia 1 II. Het is de eerste voor 5G geschikte Sony-telefoon die in Europa op de markt komt. In de loop van het voorjaar moet de telefoon in Nederland en de rest van Europa verkrijgbaar zijn.

Sony hanteert bij zijn Xperia-smartphones voortaan dezelfde naamgeving als bij camera’s. Dat wil zeggen dat er series zijn met een getal; het versienummer wordt daar achter weergegeven met Romeinse cijfers. De opvolger van de Xperia 1 is dan ook de Xperia 1 II.

De Experia 1 II is de opvolger van de Xperia 1, die vorig jaar op de markt kwam. Sony benadrukt dat de nieuwe smartphone vooral goed is in foto’s maken en bewerken. Net als de Xperia 1 van vorig jaar heeft de tweede versie een 6,5"-oledscherm. Met een beeldverhouding van 21:9, het zogenaamde ‘bioscoop-formaat’ is de telefoon vrij hoog en smal. Onder de motorkap zit een Snapdragon 865-processor, 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. 

Tegelijk onthulden de Japanners twee andere toestellen. De Xperia 10 II moet een eenvoudiger smartphone worden, voor het midden van de markt. De Xperia PRO is bedoeld voor professionele filmers. Daarom heeft hij bijvoorbeeld een HDMI-ingang, wat weinig telefoons hebben. Het is nog niet bekend hoeveel hij kost en wanneer hij op de markt komt.

Sony wilde de telefoons eigenlijk presenteren op het Mobile World Congress in Barcelona, maar dat werd afgelast vanwege het coronavirus. In plaats daarvan werden de telefoons onthuld in een stream op YouTube.