De Spaceship van SpaceX
Volledig scherm
De Spaceship van SpaceX © SpaceX

SpaceX is begonnen met bouw van prototype Starship-ruimtevaartuig

SpaceX is begonnen met de bouw van het eerste prototype voor het Starship-ruimtevaartuig. Topman Elon Musk heeft dit bevestigd met een korte videoclip waarin het te gebruiken hitteschild wordt getest.

Musk zegt op Twitter dat de tweede rakettrap, het ruimtevaartuiggedeelte van de Starship-raket dat in de ruimte komt, momenteel al wordt gebouwd. Dit is de nieuwe, grote, geheel herbruikbare raket waarmee onder meer naar Mars moet worden gevlogen en die voorheen bekend stond onder de naam Big Falcon Rocket.

Momenteel is SpaceX ook al bezig om de roestvaststalen hitteschilden van de Starship te testen. Deze hitteschilden, die worden gevormd door zeshoekige tegels, hebben een beperkte hittetest succesvol doorstaan. Daarbij zijn temperaturen van 1375 graden Celsius gehaald, wat volgens Musk de temperatuur is waar het ruimteschip mee te maken krijgt bij de terugkeer in de dampkring.

Dit hitteschild is gemaakt met een technologie die transpirational cooling heet. Kleine gaatjes in het hitteschild waar water of methaan doorheen gaat, moeten de buitenkant koelen. Dit moet eventuele schade aan het hitteschild beperken en ervoor zorgen dat het ruimtevaartuig weer snel herbruikbaar is. Transpirational cooling wordt toegevoegd zodra er erosie optreedt bij het hitteschild, legde Musk uit.

Musk liet ook weten dat SpaceX ‘hopelijk’ nog deze week begint met het testen van de kleine testversie van StarShip, genaamd Starhopper. Deze wordt uitgerust met een Raptor, de methaanraketmotor waarmee de grote Starship uiteindelijk wordt uitgerust. De Hopper zal tijdens tests hooguit ietwat van het platform komen en nog niet echt opstijgen. In januari viel deze kleine testversie nog om door een sterke wind.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.