Volledig scherm
Daniel Ek, mede-oprichter van Spotify. © afp

Spotify-oprichters willen kennis in EU houden

Daniel Ek en Martin Lorentzon willen dat er een nieuwe 'digitale en economische wind' gaat waaien in Europa. Het is de twee oprichters van Spotify een doorn in het oog dat de beste Europese kenniswerkers massaal naar Silicon Valley vertrekken.

Volledig scherm
© EPA

In een brief aan The Telegraph schrijft het duo dat het voor getalenteerde Europeanen geen tweede natuur is om in zaken te gaan. 'En daar komt nog bij dat als ze dat wel doen, ze denken het continent te moeten verlaten. In werkelijkheid zouden in Europa veel meer succesvolle technologiebedrijven moeten zijn die kunnen meespelen op de wereldmarkt.' Volgens de twee Zweden moet er een andere manier van denken komen in Europa zodat entrepreneurschap hier net zo vanzelfsprekend wordt als in de Verenigde Staten.

Helemaal negatief zijn ze niet over de toekomst. Volgens Ek en Lorentzon begint het techklimaat al positief te veranderen. 'De startupcultuur begint stapje voor stapje vorm te krijgen in Europa. Het grote verschil is nu nog dat we verschillende hubs hebben over het hele continent en niet net als in de VS alles gecentreerd in één regio. We hebben zoveel talent, goede ideeën en slagkracht dat er alleen maar een paar voortrekkers nodig zijn om de boel echt aan de gang te krijgen. Er zijn miljoenen mensen die zitten te springen om goede Europese diensten en producten.'

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (28%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (17%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5522 stemmen