Squla over grote toestroom gebruikers: ‘Soms zaten we op 7000 quizvragen per seconde’
Het was een spannende week voor Squla, het bedrijf dat spelenderwijs digitaal onderwijs biedt. Ouders, docenten en kinderen wilden allemaal tegelijk gebruikmaken van het platform sinds de scholen gesloten zijn. De servers konden het af en toe niet meer aan en ouders klaagden over verbindingsproblemen.
Delen per e-mail
Als reactie op het sluiten van scholen, maakte Squla een mooi gebaar naar alle basisschoolkids toe door ze tijdens schooltijd gratis te laten spelen. De actie van het online leerplatform ging niet ongemerkt voorbij in Nederland. ,,De toestroom van gebruikers was indrukwekkend”, zegt Tijntje Louwers tussen een videovergadering met collega's door. Louwers is de commerciële baas van Squla. De cijfers die ze heeft verzameld liegen er niet om.
Normaliter maken 60.000 leerlingen, ouders en docenten gebruik van het platform. Dat veranderde nadat onderwijsminister Slob zondag bekend had gemaakt dat de scholen dichtgingen. In de eerste ‘schoolloze’ week steeg het bezoekersaantal naar 240.000 per dag. Een toename van 300 procent. ,,We nemen opeens vrijwel het volledige onderwijs over, dat is pittig”, reageerde Louwers maandag al tegenover deze site.
25 miljoen vragen beantwoord
Squla is vooral bekend van de schoolopdrachten verpakt in quizzen. ,,Normaal gesproken beantwoorden spelers 7 miljoen quizvragen in vier dagen”, vertelt Louwers. ,,In totaal zijn er sinds maandag tot vrijdagochtend 25 miljoen vragen beantwoord. Er zijn zelfs momenten geweest dat we op 7000 quizvragen per seconde zaten.”
Verder bleek dat thuiszittende leerlingen het vaakst reken- en taalquizzen speelden. Afgelopen week werden 9 miljoen rekenvragen beantwoord. ,,We hebben kinderen en leerkrachten gezien van bijna 75 procent van alle basisscholen die Nederland telt.”
'Programmeurs werkten 's nachts door’
Die piekuren, wanneer er extreem veel gebruik werd gemaakt van het platform, waren tussen 09.00 en 11.00 uur. Er is hard gewerkt om de servercapaciteit te verhogen. ,,Onze programmeurs hebben dag en nacht doorgewerkt.” De verbindingsproblemen bleven echter aanhouden. Ouders die wel betaalden voor de dienst krijgen daarom een gratis extra week.
Het bedrijf raadde vanaf woensdag aan om de spitsuren te vermijden. Dat advies geldt nog steeds. ,,Vanochtend hadden we nog één keer een probleempje. Verder is het systeem stabiel. Al is het wel prettig als gebruikers zich spreiden gedurende de dag. We hebben gebruikers gemeten die zes uur lang bleven spelen. Dat helpt niet mee.”
‘Beetje angstaanjagend’
Het gebruik van digitale middelen in het basisonderwijs was nog helemaal niet zo aanwezig, concludeert de commerciële baas. ,,Maar nu moest het wel.” Volgens haar is dat meer dan prima gegaan. Leerkrachten en kinderen toonden zich uiterst flexibel. ,,Dat geeft aan dat het onderwijs meer klaar is voor digitalisering dan iedereen dacht. Dat zagen we aan de cijfers deze week.” Lachend: ,,Ondanks dat die soms een beetje angstaanjagend waren.”
AD-verslaggever Ellen van Gaalen heeft twee kinderen van 3 en 5 jaar oud. Als journalist valt Ellen onder de vitale beroepsgroepen. Ze ging op zoek naar duidelijkheid, wat betreft kinderopvang en school, waar zij gedurende de coronacrisis recht op heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel. -
‘Mijn papa is mijn meester en dat is heel leuk’
EINDHOVEN - Na een paar dagen zijn veel ouders al aardig thuis in de wereld van Humpie Dumpie, Junior Einstein, Gynzy en Squla. Welkom in de wereld van thuisonderwijs. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
update
Problemen met toegang tot Squla, kinderen willen tegelijk online onderwijs
Digitale onderwijsprogramma's hadden vandaag te maken met extreem veel bezoekers. Hierdoor lukte het niet elk kind om toegang te krijgen tot de leeromgeving. Talloze bezoekers logden vandaag bijvoorbeeld tevergeefs tegelijk in op het netwerk van Squla omdat scholen gesloten zijn. ,,We nemen opeens vrijwel het volledige onderwijs in Nederland over, dat is pittig.” -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMvideo
Haagse heupairbag moet einde maken aan duizenden heupfracturen: ‘Vallen is echt een groot probleem’
-
PREMIUM
Blijer na vier uur licht uit een lamp: ‘Daglicht keihard nodig voor onze biologische klok’
Helpt een daglichtlamp bij slecht slapen en sombere gedachten? Lichtspecialist Jan Denneman en chronobioloog Marijke Gordijn hopen met de ‘30 dagen goed licht ervaring’ antwoord te krijgen op die vraag. Journalist Jeroen Kreule is een van de deelnemers.