Stoppen met roken en drinken? Deze apps helpen je
Minder snoepen. Stoppen met roken. Gezonder leven. Aan het begin van het nieuwe jaar maken we allemaal goede voornemens. Deze apps proberen je een handje te helpen.
Stoppen met roken
Steeds minder mensen roken sigaretten, en je kunt überhaupt op steeds minder plekken roken. Toch vinden rokers het nog steeds lastig om hun nicotineverslaving een halt toe te roepen. Een app kan ondersteuning bieden om te minderen en uiteindelijk zelfs te stoppen.
Stopstone (Android, iOS) is een gratis app die ontwikkeld is door het Trimbos-instituut in samenwerking met jongeren, maar die natuurlijk ook door volwassen en ouderen gebruikt kan worden. De app is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en probeert het gedrag van de roker te veranderen. Bovendien krijg je direct te zien hoeveel geld je bespaart na iedere dag dat je niet rookt.
Andere vergelijkbare apps zijn De Stopcoach (Android, iOS) en Flamy – stoppen met roken (Android). Die laatste is speelser, laat je wedstrijden doen met vrienden en biedt games aan die je afleiden van het roken. De Stopcoach is persoonlijker, en biedt acht weken lang advies en motiverende begeleiding.
Minder drinken
Veel mensen lassen na de feestdagen Dry January in: ze willen het jaar goed beginnen door na alle champagne, wijntjes en biertjes een maand lang helemaal geen drank meer te nuttigen. Maar van het ene op het andere moment stoppen met de inname van alcohol is niet voor iedereen weggelegd en daarom bieden deze apps een helpende hand.
De Minder Drinken app (Android, iOS) is een vrij simpel vormgegeven app die doet wat het moet doen. Je brengt in kaart hoeveel je drinkt, waarom je wilt minderen en hoe je dit vervolgens zou willen doen. De app Maxx (Android, iOS) oogt frisser en moderner dan Minder Drinken en is bedoeld voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Je kunt je alcoholgebruik bijhouden met een logboek en in de gratis app doelen stellen. De app helpt je bij de voorbereiding van situaties waarin jij het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en je aan je ‘max’ te houden, zoals bijvoorbeeld op feestjes.
Georganiseerder werken
Veel mensen willen hun manier van werken efficiënter inrichten. Er zijn gelukkig honderden verschillende apps die je helpen takenlijstjes af te vinken en geconcentreerder te werken.
Remember The Milk (Android, iOS) is een heel bekende. Met een gratis account kun je in deze takenlijstjes-app taken noteren, deadlinedata instellen, aanvullende informatie toevoegen en ook verbinding maken met Gmail, Google Agenda en Evernote: handig. Daarnaast kun je je To Do-lijsten delen met anderen.
Focus To-Do (Android, iOS) combineert het managen van taken met de welbekende Pomodoro Timer, die het werk opdeelt in sessies van 25 minuten en daarna enkele minuten rust. Zo word je beter in het vastleggen van taken en het organiseren van je werk. Je kan ook een focustimer starten en je concentratie verbeteren.
Todoist (Android, iOS) is er als gratis en als betaalde variant. De app kan communiceren met verschillende apparaten tegelijk, analyseert je productiviteit, is snel én intuïtief. Goed om te weten: hij werkt naadloos met externe apps zoals bijvoorbeeld Dropbox, Google Maps, Workflow, Google Agenda en diverse emailprogramma’s.
Meer water drinken op een dag
Als je wil beginnen met afvallen of je beter wil concentreren is het een goed idee om elke dag genoeg water te drinken. Het is ook de meest laagdrempelige manier om ‘iets goed te doen’ voor je lijf.
WaterLama (iOS) is een leuke app die op een kleurrijke en speelse manier gebruikers motiveert om genoeg water te drinken door van deze activiteit een game te maken met allerlei grappige figuren, bonussen en stickers. Waterlogged (Android) doet min of meer hetzelfde, maar lijkt iets minder op een spel.
Gezonder leven, afvallen
De kerstkilootjes kun je kwijtraken door gezonder te leven, meer te bewegen en iets scherper op je calorie-inname te letten. De app Mijn Eetmeter (Android, iOS) is een gratis app afkomstig van het Nederlandse Voedingscentrum en laat je nauwkeurig bijhouden wat je eet en drinkt, én hoeveel je beweegt. Vervolgens krijg je een overzicht en voedingsadvies op basis van de Schijf van Vijf.
Lifesum (Android, iOS) is een stuk uitgebreider en is er als gratis en als betaalde variant. De app is fijn vormgegeven en overzichtelijk. Een dashboard toont wat je gegeten hebt en wat je nog ‘mag’ eten. Ook het aantal verbrandde calorieën door sporten komt in beeld.
Noom (Android, iOS) zoomt vooral in op het psychologische aspect van afvallen. Daarbij komen eetgewoonten en sporten, maar ook zaken als rust en slaap aan bod. Noom is uniek omdat het een aantal factoren meeweegt, zoals leeftijd, lengte, gewicht, activiteitenniveau, doelstellingen en medische geschiedenis. Vervolgens wordt in samenwerking met een gezondheids- en voedingsdeskundige een plan opgesteld om de doelen te bereiken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zorg je dat je fitnesstracker geen loopje met je privégegevens neemt
Fitnesstrackers zijn overal: in je telefoon, je smartwatch, in een speciale ring of als armband. Deze slimme apparaten houden je slaappatronen bij, meten je hartslag en houden je route bij het hardlopen bij. Onderweg verzamelen ze wel heel veel informatie over jouw lijf. Hoe zorg je ervoor dat er niks geks gebeurt met jouw gezondheidsdata? -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMOverzicht
Datingapps enkel voor de elite of hoger opgeleiden: de wereld van online daten
Wellicht heeft je relatie covid niet overleefd of durf je nu pas weer volop te daten. Alleen: hoe moest dat ook alweer, flirten? Op datingapps kun je je skills verbeteren. We zetten de bekendsten op een rijtje.
-
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
Elon Musk wil Twitterverbod van Donald Trump terugdraaien
Wanneer ondernemer Elon Musk Twitter koopt, wil hij het Twitterverbod van oud-president Donald Trump terugdraaien. Trump is geblokkeerd van het netwerk na zijn tweets over de bestorming van het Capitool. -
Bang dat kinderen de creditcard plunderen vanaf je smartphone? Zo voorkom je het
Je leent je smartphone uit aan je kind, en de volgende dag rollen de rekeningen binnen. Het gebeurt ouders nog elke dag. Gelukkig hebben smartphonemakers allerlei opties ingebouwd om spontane aankopen te voorkomen. Maar waar vind je die?