Volledig scherm
© ANP

T-Mobile lanceert landelijk dekkend 5G-netwerk, wat betekent dat voor jou?

T-Mobile biedt vanaf volgend jaar 5G met landelijke dekking aan. Dit jaar experimenteert de provider eerst met 5G in Den Haag om het vervolgens tegen het eind van volgend jaar aan te willen bieden in heel Nederland. 

Dat bevestigt T-Mobile tegenover Tweakers.  ,,Nu de fusie van T-Mobile en Tele2 is goedgekeurd door de Europese Commissie zijn wij gestart met de integratie van beide mobiele netwerken”, aldus Joost Vente van T-Mobile. ,,Wij moeten aanpassingen doen om ook het spectrum van Tele2 in ons netwerk in te kunnen zetten. Deze aanpassingen, die in 2019 zullen worden gestart, zorgen ervoor dat wij ook 5G kunnen ondersteunen. We kunnen hierdoor ‘met een druk op de knop’ 5G activeren na afronding van de veiling.”

Het netwerk wordt eerst getest in Den Haag, zo werd eerder vandaag aangekondigd. Dat gebeurt in samenwerking met het stadsbestuur van de stad. Daarnaast komt er ook een speciaal 5G-laboratorium om verschillende testen uit te voeren. Na de live-gang in Den Haag volgt de rest van Nederland, aldus T-Mobile. Dat gebeurt voor het einde van volgend jaar.

Met het nieuws bevestigt T-Mobile de ambities die het al uitsprak bij de overname van Tele2. Als die deal fiat zou krijgen van de Europese Commissie beloofde de provider al in 2020 te beginnen met 5G. Andere Nederlandse providers hebben nog geen plannen voor het aanbieden van 5G aangekondigd. 

Het fiat van Brussel kwam afgelopen november. Maar T-Mobile is er daarmee nog niet. Om te beginnen met 5G en abonnementen te kunnen aanbieden, moet de provider eerst nog spectrum zien te verkrijgen op komende 5G-veiling. Agentschap Telecom gaat waarschijnlijk begin volgend jaar de eerste bandbreedtes veilen. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart. De jaren er na komt nog meer spectrum vrij. Dat is mogelijk nu het spionagecentrum in Burum naar het buitenland wordt verplaatst. 

Wat is 5G?

5G is - vanzelfsprekend - de opvolger van 4G. Deze vorm van mobiel internet is inmiddels beschikbaar voor vrijwel elke telefoon. Grote kans dat je dit nieuws leest op een telefoon met een internetverbinding via 4G. Met 4G is het mogelijk om een Netflix-serie moeiteloos te kijken op een resolutie van 1080p, oftewel Full HD.

Op papier is dat een snelheid van ongeveer 1 gigabit per seconde. De snelheden van 5G walsen daar echter als een vrachtwagen overheen. In theorie zou het mogelijk moeten zijn om films te kijken met 20 gigabit per seconden. Bijna twintig keer sneller dus. Een film op 4K-resolutie kijken wordt daarmee een peulenschil. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
T Mobile plaatste twee jaar geleden al een 5G-proefmast op het Leidseplein © T Mobile

Niet alleen sneller

Daar blijft het niet bij. Want 5G is niet alleen sneller, de bandbreedte is veel groter, waardoor er straks tientallen miljoenen apparaten op kunnen worden aangesloten. Dat maakt het internet der dingen mogelijk.

Een minstens zo belangrijk voordeel is dat mobiele communicatie met 5G nauwelijks nog vertraging kent. Zit er met 4G nog zo'n 50 milliseconde tussen een actie en de reactie, dat kan door 5G terug naar 1 tot 2 milliseconden. Daarmee opent zich een wereld aan mogelijkheden: zo kan een chirurg straks realtime vanuit de VS met een robot op afstand in Nederland opereren. Of een kraanmachinist kan vanuit Nederland een kraan op een ander werelddeel bedienen.

En zo is er nog véél meer: waar zelfrijdende auto's nu gebruik maken van sensoren om niet te botsen met andere wagens, kan dat in de toekomst met 5G-snelheid gewoon tussen auto's onderling worden gecommuniceerd via internet. Ze kunnen in een splitsecond op elkaar of op een voetganger reageren. 

Databundel

De kans op ongelukken neemt daarmee substantieel af. De snelheid geldt eveneens voor huishoudelijke apparaten die in verbinding staan met het internet (het internet der dingen). Omdat alles sneller gaat, worden je apparaten ook slimmer en kunnen razendsnel onderling communiceren.

Dit zijn toekomstbeelden en moeten natuurlijk nog in de praktijk getest worden, maar het zijn wel ideeën die aardig wat voeten in de aarde hebben. Tele2 heeft om die reden een beloftepagina opgesteld, waar bestaande klanten kunnen lezen wat het bedrijf gaat doen na de fusie met T-Mobile. Hoe dan ook, die film op 4K-resolutie kijken wordt sowieso mogelijk. Wel even letten op je databundel.

Volledig scherm
Reclame voor 5G-technologie afgelopen september in Peking © AP

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (12%)
  • De snelheid (28%)
  • Veiligheid en privacy (32%)
7215 stemmen