Talloze gamers vermoeden dat Nederlandse Hasan onderdeel is van complot: ‘Ik ben geen acteur’
Mogelijk enkele duizenden gamers vermoeden dat de Nederlandse Hasan Kahraman niet bestaat, maar onderdeel is van een groot complot van een wereldberoemde, Japanse spelontwerper. Kahraman ontkent dat met klem.
Gamemaker Kahraman onthulde zijn nieuwe horrorspel Abandoned in april, waarna fanatieke gamers meteen het vermoeden kregen dat het stiekem een spel van de beroemde ontwerper Hideo Kojima zou zijn. Kahramans bedrijf Blue Box Game Studios zou niet bestaan, maar onderdeel zijn van een grote stunt.
,,Ik wilde jullie mijn gezicht laten zien, om te bewijzen dat ik echt ben.” Met een video op zijn Twitter-account hoopt Kahraman de complottheorieën te stoppen, omdat hij inmiddels al maandenlang onder een vergrootglas ligt. ,,Ik ben geen acteur.”
Bekend om zijn grote stunts
Kojima staat erom bekend zijn nieuwe titels via omwegen aan te kondigen: het actiespel Metal Gear Solid V: The Phantom Pain werd uit de doeken gedaan door het fictieve Moby Dick Studio, waarvan de ceo Joakim Mogren een ingehuurde acteur was. De naam Joakim was ook een anagram voor ‘Kojima’.
Blue Box Game Studios ontkende de link vrijwel meteen op Twitter: ‘We hebben niks met Hideo Kojima te maken en beweren dat ook niet. We zijn slechts een kleine groep ontwikkelaars die al lange tijd werkt aan deze game.’
Sindsdien was het stil, maar na een wat ongelukkige tweet laaide de speculatie weer op. Het bedrijf zinspeelde op een nieuwe naam van de game die begint met een S en eindigt met een L, net zoals de ooit door Kojima geplande opvolger van horrorspel Silent Hill.
Turks voor 'held’
Wederom ontkende Blue Box Games, maar gamers namen daar geen genoegen mee. Een onlineforum waar het complot werd uitgepluisd, groeide in korte tijd met duizenden leden en Kahraman werd zelf middelpunt van de aandacht. Wat bleek, bijvoorbeeld: vertaal je Kahraman van het Turks, dan krijg je het woord ‘held’. En dat is weer een synoniem voor de Japanse naam Hideo.
Steeds meer complottheorieën doken op. Gamers wezen op het feit dat Kahramans bedrijf in Nederland zit, terwijl Kojima nauwe connecties heeft met de Nederlandse gamestudio Guerrilla Games. Daarnaast zou de held in Kojima’s meest recente game een Nederlandse vlag op zijn kleding dragen.
Inmiddels heeft Blue Box Games nogmaals de connectie met Kojima ontkend en heeft Kahraman zijn gezicht in een video laten zien. ,,Ik werk niet aan Silent Hill”, zegt hij daarin duidelijk.
Het houdt de complottheorieën over hem niet tegen. ‘Dit is nog steeds gewoon Kojima, jongens’, schrijft één fanatiekeling op Twitter. ‘Hij speelt gewoon een spelletje met ons.’
Gewone, Nederlandse jongen
Gamejournalist Michel Musters sprak de afgelopen maanden meermaals met Kahraman. Hij is er nu wel van overtuigd dat hij gewoon een kleine gameontwerper is, die niks met de Japanse wereldster te maken heeft. ,,Bij interviews kwam hij over als een hele gewone, Nederlandse jongen. Ik denk dat hij ook niet zo benaderbaar zou zijn als hij in werkelijkheid een acteur is.”
,,Hij zei al eens eerder dat hij de aandacht grappig vindt, maar zich ook onder druk gezet voelt. Al heb ik wel het idee dat hij het spelletje wat meespeelt, omdat hij hier extra aandacht mee krijgt. Maar dat is nu uit de klauwen gelopen.”
‘Gamers vervelen zich dood’
,,Gamers vervelen zich op het moment, waardoor ze massaal met zo’n complottheorie aan de haal gaan. We komen wereldwijd net wat uit de lockdowns en de jaarlijkse gamebeurs E3 viel wat tegen.” De ontkenningen van Kahraman, of het feit dat zijn bedrijf al vijf jaar bij de KvK ingeschreven staat, doen er voor sommigen dan niet meer toe.
,,Bij zo’n complot ga je dan snel verbanden zien, terwijl die er in werkelijkheid gewoon niet zijn.”
Bekijk hieronder onze video's op techgebied.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foutje, bedankt: Coolblue kan honderden bestelde PlayStation 5-consoles toch niet leveren
Webwinkel Coolblue liep op donderdag een blauwtje, toen bleek dat tot honderden bestelde PlayStation 5-spelcomputers toch niet aan klanten geleverd kunnen worden. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
2
Nieuwe Chromebook kopen? Dit zijn onze aanraders
Chromebooks zijn sneller, lichter en goedkoper dan een Windows-laptop of Mac, maar wat is nou de beste van het moment? We zetten ze op een rij. -
Dit zijn de beste headsets om mee te gamen
Sinds de komst van de Xbox Series X en PS5 zijn er steeds meer gamingheadsets. Deze draadloze koptelefoons voor op tv spelen het geluid van je spelcomputers af, maar welke kun je het beste in huis halen? We lichten er een paar uit. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord.
-
Het beeldscherm van je computer beter instellen? Zo doe je dat
Heb je het idee dat de kwaliteit van je beeldscherm beter kan? Je pc, Mac of laptop heeft veel instellingen om mee te stoeien. We zetten op een rij wat je eraan hebt. -
Gewonden door incident in datacenter van Google
Drie mensen zijn gewond geraakt bij een incident in een van de datacenters van Google in de Amerikaanse staat Iowa. Ze moesten volgens lokale media naar het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk of dit incident verband houdt met het tijdelijk vastlopen van de website en zoekmachine van Google maandagavond. Veel mensen deden rond dezelfde tijd melding van een storing. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.