Volledig scherm
© anp

Te koop: uitgeprinte versie van Wikipedia

Binnenkort is Wikipedia verkrijgbaar in boekvorm. De complete serie zal in de vorm van een kleine 7500 boeken te koop zijn. De Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg kwam met het idee om een momentopname te maken van de Engelstalige pagina's van Wikipedia en ontwikkelde software om de pagina's automatisch om te zetten in printbaar materiaal.

Mandibergs geprinte Wikipedia heeft 5.244.111 pagina's in 7471 boeken nodig om alle informatie kwijt te kunnen. De volledige collectie kost 500.000 dollar (440.000 euro), een enkel boek gaat 80 dollar (70 euro) kosten.

In de New Yorkse Denny Gallery kunnen bezoekers getuige zijn van een hardwerkende computer die gedurende zo'n twee weken lang de pagina's gaat uploaden op de boekenprintservice Lulu.com.

Onmenselijke schaal
,,Wikipedia printen is een praktische visualisatie van de grootste verzameling van menselijke kennis en tegelijkertijd een poëtische vertolking van de onmenselijke schaal van big data", verklaart Mandiberg.

,,Het is een werk dat de aandacht vestigt op de enorme omvang van Wikipedia's content en de onmogelijkheid om er een fysieke versie van te maken. Zodra een boek geprint is, is hij al gedateerd."

Opvallend detail: alleen de namenlijst van mensen die hebben bijgedragen aan Wikipedia is al lang genoeg om 36 boeken te vullen. Mandiberg is er een van. Sinds 2008 is hij fanatiek bezig met werken aan de uitbreiding van de online encyclopedie.

Brittannica
Het project start daags nadat de beroemde Encyclopaedia Britannica aankondigde na bijna 250 jaar te stoppen met de uitgave van zijn fysieke boeken. De laatste geprinte versie van hun encyclopedie stamt uit 2010 en is een tiendelig werk met een prijskaartje van zo'n 1250 euro.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen