Volledig scherm
Premier Rutte bladert in zijn telefoon. © ANP

'Telefoon Rutte kan niet worden afgeluisterd'

Premier Mark Rutte beschikt over een telefoon waarop hij onmogelijk kan worden afgeluisterd. Dat zei de directeur Cyber Security bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Wilma van Dijk, vandaag voor de microfoon van radionieuwszender BNR.

Volgens Van Dijk kijkt Rutte hoe hij verstandig omgaat met internet en met zijn smartphone. 'Hij kan absoluut met een vertrouwelijke telefoon bellen.' Vorig jaar zei Rutte dat hij niet zeker wist of hij wordt afgeluisterd, maar dat hij daar geen aanwijzingen voor had. Aanleiding voor Ruttes uitspraken waren onthullingen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel mogelijk door de Amerikanen werd afgeluisterd.

Volgens het Delftse securitybedrijf Fox-IT, dat veel met de overheid samenwerkt, kunnen alle bewindslieden gebruikmaken van de VECOM-dienst, een samenwerking van Fox-IT en het Zweedse bedrijf Sectra. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelde deze dienst de mogelijkheid om veilig te telefoneren zonder te worden afgeluisterd.

Aan de mobiele telefoon of vaste telefoon wordt dan een apparaatje gekoppeld dat de boodschap versleutelt. 'Degene die gebeld wordt, moet dan ook over een dergelijk apparaatje beschikken om de tekst weer te decoderen', zegt woordvoerder Joost Bijl van Fox-IT. 'Deze apparatuur is goed getest. Het is niet mogelijk om dan af te luisteren'.