Volledig scherm
© AFP

Telefoonnummers van ruim 400 miljoen Facebookgebruikers gelekt

Een verouderde database met daarop de telefoonnummers van mogelijk honderden miljoenen Facebookgebruikers heeft enige tijd onbeschermd online gestaan. Veel van deze telefoonnummers zijn nog steeds in gebruik.

Dat meldt de Amerikaanse techsite TechCrunch die dit ontdekte na een tip. De database bevatte 419 miljoen telefoonnummers, samen met het Facebook-ID van de gebruikers. Om hoeveel nummers van Nederlandse gebruikers het gaat is nog onduidelijk. 

De database bestond uit unieke ID’s van Facebookgebruikers, gekoppeld aan telefoonnummers en in sommige gevallen ook met naam, geslacht en land. Deze ID‘s zijn unieke nummers die publiek zijn en daarmee naar accounts te herleiden.

Tot aan 2018 was het mogelijk om data van Facebook te onderzoeken, zeker als gebruikers telefoonnummers openbaar hadden staan. Dat werkte via de zoekfunctie. Tot april vorig jaar was het mogelijk om een gebruiker te zoeken via zijn of haar telefoonnummer. Dat is inmiddels niet meer mogelijk. 

Wie de database heeft gemaakt en online heeft gezet, is niet bekend. TechCrunch heeft contact opgenomen met een webhoster die de pagina offline heeft gehaald. Ook is onduidelijk wie allemaal toegang hebben gehad tot de database.