Volledig scherm
© ANP XTRA

Tiener opgepakt voor platleggen overheidswebsites: ‘Dit nemen we in deze tijden hoog op’

De politie heeft vandaag een 19-jarige man uit Breda opgepakt die verdacht wordt van de DDoS-aanvallen op de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl op 19 maart. De sites, die vanwege de coronacrisis drukbezocht zijn, waren enkele uren niet bereikbaar.

Op de websites kunnen mensen post van de overheid openen over bijvoorbeeld toeslagen of belastingen. ,,Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op”, aldus hoofd van het cybercrimeteam Midden-Nederland Jeroen Niessen.

Bij een DDoS-aanval worden websites bestookt met informatie, waardoor deze overbelast raken. De aangehouden man wordt formeel verdacht van het belemmeren van vitale berichtgeving die noodzakelijk is voor de veiligheid.

Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie uit Den Haag. Die zal later in het Paasweekeinde beslissen of de verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.