Tijd om echt afscheid te nemen van deze vijf hardnekkige techmythes
vijf mythesOndanks dat we elke dag in de weer zijn met verschillende techproducten, bestaan er nog veel mythes rondom het gebruik van deze apparaten. We doken de archieven in en gingen op zoek naar de hardnekkigste techmythes, en waarom ze vaak niet kloppen.
1. Sluit apps helemaal af, zo bespaar je extra batterij
Niet waar. Sterker nog, een toegewijde Apple-fan mailde ooit persoonlijk Apple-CEO Tim Cook of we massaal de apps ook moeten ‘killen’ in het app-scherm. Zijn antwoord? ‘No.’
Het klinkt overigens best logisch. Al die apps staan ten slotte nog ‘aan’ en consumeren dus energie én procesvermogen van je telefoon, toch?
Dat is dus niet waar. Als ze niet in gebruik zijn, gebruiken apps geen procesvermogen, maar ze verbruiken wél geheugen. Dat is een goed iets, volgens HowToGeek, want er zitten geen nadelen qua algemene telefoon-prestaties aan een hoog geheugenverbruik. Sterker nog, het zou zelfs goed zijn.
Smartphones zijn niet voor niks ‘smart’, de besturingssystemen houden zelf in de gaten welke apps afgesloten moeten worden als er meer geheugen nodig is. Blijf er dus vanaf, want als je een afgesloten app weer opent, verbruikt dat juist méér vermogen. Slecht dus op de lange termijn.
2. Apple-computers kunnen geen virussen krijgen
Niet waar. Ja, Apple's besturingssysteem MacOS stond en staat bekend als een veilig besturingssysteem. Het bedrijf paste zelfs de marketing aan om die eigenschap aan te prijzen. Totdat duizenden Mac-computers getroffen werden door een malafide virus en dat verkooppraatje niet echt meer valide bleek, schrijft Business Insider. Het is echter wel waar dat er veel minder malware op het web rondzwerft voor Mac-systemen, maar dat het niet mogelijk is op MacBooks, iMac's en iPhones? Niet waar.
3. Incognito-browsen maakt je volledig anoniem
Niet waar. Als je een browser opent - zoals Chrome, Firefox of Safari - in de incognito-modus, houdt de browser simpelweg niet bij wat je gezocht en uitgespookt hebt. Slim als je jouw browse-geschiedenis wil verbergen voor huisgenoten of het gezin (we zullen niet vragen waarom), minder slim als je niet jouw locatie en internetprovider wil delen met het web. Daar moet je echt een virtual private network, ofwel VPN, voor hebben, maar ook dat is niet helemaal waterdicht.
4. Is het schadelijk je telefoon in de lader te laten als hij 100 procent vol is?
Deels waar. Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door ‘overladen’, maar een volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus. Meer lezen? Lees dan ons artikel over hardnekkige mythes over telefoon-opladers.
5. Meer mega-pixels betekent natuurlijk een betere camera
Het ligt ietwat ingewikkeld, maar over het algemeen: niet waar. Fabrikanten adverteren maar al te graag dat ze een enorme hoeveelheid megapixels in hun telefoon hebben gestopt, maar er zijn veel meer aspecten die een (telefoon)camera goed maken.
,,Het belangrijkste aan een telefooncamera is de software’’, zegt smartphone-expert Arnoud Wokke van techsite Tweakers. ,,Zo stellen steeds meer telefoons de uiteindelijke foto’s samen aan de hand van vier, negen of zelfs meer snel achter elkaar gemaakte plaatjes, met verschillende instellingen. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van iemand met de zon in beeld, kan de software de zon minder fel maken op basis van een onderbelichte foto en details uit het gezicht laten zien van een overbelichte foto. Hoe slimmer de telefoon beelden kan combineren, hoe beter de foto’s eruitzien.‘’
Dat verschil is het best te zien bij nachtfoto’s, zegt Wokke. Sommige duurdere telefoons kunnen meer op de gevoelige plaat vastleggen dan mensen met hun ogen kunnen zien - en dat hangt niet af van het aantal pixels van de camera, maar van de software die erachter zit.
,,Maar het aantal pixels kan wel helpen. Veel telefooncamera’s met veel pixels hebben ook grotere sensors en grotere sensors vangen van zichzelf meer licht. Maar dat je met meer pixels betere foto’s krijgt, is niet waar‘’, aldus Wokke.
Fabrikanten hebben dat zelf ook door. Een telefoon met 48-megapixelcamera zal meestal een foto opleveren van 12 megapixels. En zelfs de nieuwste telefoons met 108-megapixelcamera’s komen met foto’s aanzetten van 12 of 27 megapixels.
Zelf ook een vraag over een smartphone-mythe? Stuur ons een mailtje!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twitter aangeklaagd in VS om mogelijk lek: data van 200 miljoen gebruikers gestolen
Twitter is aangeklaagd wegens een hack waarbij de gegevens van meer dan 200 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt. Volgens de man die de klacht vrijdag indiende bij de rechtbank in San Francisco, konden de hackers doordringen in de systemen van Twitter door een programmeerfout in de software die applicaties gebruiken om met elkaar te communiceren. -
Apple stapt volgend jaar over naar eigen chips in computers
Techreus Apple kondigt later deze maand tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC aan dat het bedrijf eigen chips gaat gebruiken in zijn Mac-computers en Macbook-laptops. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgend jaar zouden dan de eerste computers met Apple-chips op de markt moeten komen. -
Gift Guide
Met deze tech-cadeau's maak je papa echt blij
Het is aanstaande zondag weer Vaderdag! En is ‘t in dit vreemde jaar niet tijd om eens iets anders te geven dan de aftershave, sokken of een stropdas? Wij helpen je een handje met het scoren van een echt tof cadeau. Ook handig voor op z’n verjaardag! -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Een smartphoneverzekering: handig of overbodig?
Bij het kopen van een smartphone wordt vaak gevraagd of je ook direct een verzekering wil afsluiten. Of dat een verstandige keus is, hangt van meerdere omstandigheden af. In dit artikel leggen we uit wanneer het (niet) verstandig is om een telefoonverzekering af te sluiten.