Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel
VIDEODoor de komst van supersnel (5G) mobiel internet zullen Nederlanders aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Nieuw onderzoek suggereert dat 5G vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft.
Delen per e-mail
Op verzoek van telecomwaakhond Agentschap Telecom onderzocht het RIVM afgelopen jaar wat 5G betekent voor de hoeveelheid mobiele straling in de ether. Onderzoekers concluderen ,,dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.”
Tegelijk is het veel te vroeg om alle seinen op groen te zetten, aldus het RIVM. De gevolgen van 5G zijn ongewis. De hoeveelheid straling in de ether groeit sowieso flink. 5G werkt met kortere golflengtes, waardoor providers als KPN duizenden extra masten moeten neerzetten. Die komen naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan.
Slimme masten
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil
5G-straling is bovendien gedeeltelijk anders: deels bestaat het netwerk uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op gebruikers richten en mensen kunnen volgen. De hoeveelheid straling groeit dan. Ook zullen hogere frequenties worden gebruikt dan nu.
Al met al is de hoeveelheid straling waaraan we straks worden blootgesteld - en het gevaar daarvan - momenteel onzeker. Het RIVM en Agentschap Telecom vinden het daarom van groot belang om ‘de vinger aan de pols’ te houden. Meer onderzoek is nodig als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten komende jaren daadwerkelijk uitrollen.
Het nieuwe onderzoek moet vermeende negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische velden adresseren. Beide instanties benadrukken dat er voorlopig geen bewijs bestaat dat mobiele straling schadelijk is. Maar ze melden eveneens dat het nog ontbreekt aan (meet)gegevens van ‘complexe, realistische blootstellingssituaties’.
Nog geen wettelijke norm
,,Of inzichten over gezondheidseffecten veranderen, zal nog moeten blijken.” Nederland kent ook nog geen eigen wettelijke blootstellingsnorm, meldt het rapport. Het kabinet wil daar wel mee komen.
Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil. In het begin zullen de mobiele operators nog geen topsnelheden halen, maar nog altijd twintig keer sneller zijn dan een wifi-verbinding thuis.
In deze video leggen wetenschappers Bart Smolders (TU/Eindhoven) en Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) uit hoe 5G werkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bewoners Hillegersberg vrezen 5G-antennes en straling
Bewoners van de Grindweg in de Rotterdamse wijk Hillegersberg vrezen dat de komst van andere antennes op hun dak zal leiden tot een nog gevaarlijkere straling. -
Maurits (26) gaat commentaar geven bij Zuid-Koreaanse esports-competitie: ‘Een droom die uitkomt’
De Nederlandse Maurits Meeusen, die online beter bekend is als Chronicler, is komend seizoen commentator, ook wel shoutcaster genoemd, bij de League of Legends-competitie van Zuid-Korea. Het is een droom die uitkomt voor Maurits, die al jaren fan is van het land én de competitie. -
Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
Dit zijn deze week de door ons geselecteerde eerlijkste en beste deals. Meer lezen over waarom we nou deze aanbiedingen uitlichten? Lees dan verder onderaan het artikel. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
VIDEO Demonstranten in Eindhoven: ‘Straling 5G maakt mensen doodziek’
EINDHOVEN - Een kleine honderd demonstranten tegen de uitrol van 5G, waarmee het internet nog veel sneller wordt dan het nu al is, lieten woensdag luidkeels van zich horen in de Eindhovense binnenstad. ‘Wij zijn geen proefkonijn’ schalde het door de stad.
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Nieuwe stunt van Fortnite: juich als Pelé in een shirt van Juventus (of een van de 22 andere clubs)
De immens populaire game Fortnite heeft een nieuwe slag geslagen. De Braziliaanse voetballegende Pelé maakt er zijn opwachting in de vorm van zijn kenmerkende manier van juichen. Daarnaast kunnen spelers in de game de shirtjes van 23 verschillende voetbalclubs dragen. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.