Toetsenbord bevat 20.000 keer meer microben dan een toiletbril, zo maak je ‘m schoon
Terwijl we proberen om genoeg afstand te bewaren is het gemakkelijk om te vergeten wat andere manieren zijn om ziekteverwekkers over te brengen. Er zijn namelijk veel meer plekken waar ziekteverwekkende organismen graag nestelen. Zo blijkt het toetsenbord ongeveer 20.000 meer microben dan de gemiddelde wc-bril te bevatten.
Het nadeel van veel moderne apparaten is dat alle activiteit op een erg klein oppervlakte geconcentreerd wordt, waardoor besmettingsgevaar toeneemt. Reden genoeg voor IT-site CBT Nuggets om een aantal van deze apparaten op een rijtje te zetten.
Een belangrijke gadget om in de gaten te houden, zeker voor werkend Nederland, is het toetsenbord. Toetsenborden hebben namelijk een kiemgetal van zo'n 3,5 miljoen ‘colony-forming units’ (cfu) per vierkante inch (zo’n 6,5 vierkante centimeter). Dat betekent dat er per inch 3,5 miljoen bacteriekiemen te vinden zijn. Dat is zelfs meer dan je smartphone, die een kiemgetal van 1,6 miljoen zou hebben. Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten.
Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Muizen
computermuizen blijken een stuk minder vatbaar te zijn voor ziekmakers, in ieder geval de geteste elektronische variant - en dat terwijl je een muis juist met je gehele hand vastpakt. Toetsenborden raak je over het algemeen alleen maar aan met je vingertoppen. Vermoedelijk komt dat door het materiaal van de muis. Trackpads blijken het minst goed bacteriën over te brengen, met slechts 810 cfu per vierkante inch.
De efficiëntste broedplaats blijkt een elektronische ID-badge te zijn, die met 4,6 miljoen bacteriën de show stal. Dat is 243 keer zo veel als een speeltje voor huisdieren. Het toetsenbord had opmerkelijk genoeg meer dan 20.000 keer meer bacteriën dan een toiletbril.
We benadrukken dat de genoemde voorwerpen alléén zijn getest op bacteriën en niet op virussen.
Hoe maak je een toetsenbord schoon?
1. Zet je computer/laptop uit
2. Houd het toetsenbord omgekeerd en schud lichtjes om loszittende etensresten en stofresten te verwijderen.
3. Dip een wattenstaafje in isopropyl alcohol (pure alcohol) en wrijf zachtjes over de toetsen heen. Doe hetzelfde om de toetsen heen.
4. Pak een doek, dip ‘m in de alcohol en wrijf zachtjes over de grotere delen van het toetsenbord. Doe nu gelijk je muis ook even.
5. Wil je echt een grondige schoonmaak doen? Dan is het tijd om de toetsen los te maken. Dat doe je gemakkelijk door een tafelmes te gebruiken. Tip: maak wel een foto van de layout van je toetsenbord. Scheelt weer als je ‘m in elkaar moet zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snapchat toont berichten van Trump niet meer op nieuwspagina wegens ‘aanzet tot rassengeweld’
Snapchat zet de promotie van Donald Trumps berichten stop. Het socialemediabedrijf beschuldigt de Amerikaanse president ervan raciaal geweld aan te wakkeren. -
met video
Vliegtuighack maakt van kotszakje de ideale telefoonhouder
Kotszakjes in vliegtuigen blijken zeer bruikbaar als telefoonhouder. Deze ‘ultieme vliegtuighack’ zorgt ervoor dat passagiers hun telefoon aan de stoelleuning voor hen kunnen hangen, zodat ze tijdens het vliegen handsfree naar hun scherm kunnen kijken. De truc gaat viraal op social media. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Haal meer uit YouTube met deze handige tips
Kattenfilmpjes, filmtrailers en kookvideo’s: je vindt het allemaal op YouTube. Het is dan ook niet gek dat het videoplatform meer dan 2 miljard gebruikers heeft. Met deze handige tips haal je nóg meer uit de browserversie van YouTube. -
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app.
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Minister wil reservering restaurant gebruiken voor opsporing corona, privacyclubs kritisch
Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil de reserveringsgegevens van horecagelegenheden, zoals naam en contactgegevens, gebruiken om contacten van een coronapatiënt te kunnen opsporen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Privacyclubs als Privacy First en Bits of Freedom zijn kritisch op de plannen, en ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zit met zorgen.