Volledig scherm
Komt er een einde aan de smartphone-oorlog tussen China en de VS? Een Italiaanse straatartiest loopt er met zijn muurschildering in Milaan al op vooruit. © AFP

Trump: Amerikaanse bedrijven mogen weer zaken doen met Huawei

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Amerikaanse bedrijven weer technologie mogen verkopen aan de Chinese telecomgigant Huawei. Voorwaarde is dat de producten geen gevaar mogen leveren voor de nationale veiligheid van de VS. 

Trump deed de uitspraken zaterdag bij een persconferentie op de G20-top in Japan. Even daarvoor voerde hij overleg met de Chinese president Xi Jinping, meldt persbureau Bloomberg. 

Details over de draai van Trump zijn nog niet bekendgemaakt. Officieel staat Huawei samen met 70 verwante bedrijven nog steeds op de zogeheten Entity List. Dit is een zwarte lijst van bedrijfen die geen handel mogen drijven met Amerikaanse organisaties. Of alleen Huawei eraf gaat of al deze bedrijven, is niet duidelijk. Ook is nog niet helder welke hard- en software precies vallen onder de noemer ‘gevoelig voor de nationale veiligheid van de VS’.

Huawei heeft herhaaldelijk ontkend dat het wordt gecontroleerd door de Chinese regering, het leger of de inlichtingendiensten. De techreus hield door de sancties rekening met een daling in verkopen van 40 tot 60 smartphones. 

Volledig scherm
Logo van Huawei. © AFP
Volledig scherm
De Amerikaanse president Trump tijdens een persconferentie in het Japanse Osaka waar de G-20 plaatsvindt. © Getty Images

Poll

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

Ben je wel eens overgestapt van Android naar iOS of andersom?

  • Ja, van Android naar iOS (16%)
  • Ja, van iOS naar Android (12%)
  • Ja, meerdere keren (6%)
  • Nee, ik houd het bij Android (47%)
  • Nee, ik houd het bij iOS (19%)
5612 stemmen