Twitter loopt vol met nepaccounts na wijziging blauwe vinkjes
Elon Musk wilde een einde maken aan trollen en nepaccounts toen hij Twitter kocht. Maar zijn plan om de beroemde blauwe vinkjes onderdeel te maken van een betaald abonnement, lijkt juist voor het omgekeerde te zorgen.
De Amerikaanse commentator Ben Shapiro tweette vandaag dat collega Matt Walsh ‘me maar blijft bellen om over zijn geslachtsdelen te praten’. En ex-minister president van het Verenigd Koninkrijk Tony Blair was het roerend met ex-president George W. Bush eens dat hij 'het doden van Irakezen’ tijdens de Irakoorlog miste. De beroemde basketbalspeler LeBron James wil weg bij zijn huidige club, de Amerikaanse tak van Nintendo plaatste een plaatje van Super Mario die zijn middelvinger opsteekt.
Al deze accounts hebben het ‘blauwe vinkje’, dat tot gisteren aangaf dat een account echt toebehoort aan een beroemd persoon, journalist of politicus. Maar sinds gisteren kun je een blauw vinkje gewoon kopen: het hoort nu bij abonnement Twitter Blue, dat 8 dollar per maand kost.
Een grijs vinkje op Twitter
Musk was van te voren al door veel bezorgde Twitteraars gewaarschuwd dat oplichters en grappenmakers waarschijnlijk misbruik zouden maken van het nieuwe systeem. Heel even leek het gisteren alsof hij daar een antwoord op had - accounts die ook écht in handen waren van een bekend persoon of bedrijf kregen een extra grijs vinkje. Maar na een paar uur werd deze aanpassing alweer teruggedraaid.
Inmiddels stroomt Twitter vol met nepaccounts met een blauw vinkje die de gekste dingen roepen. Wie zeker wil weten of het om een officieel account gaat, moet nu doorklikken: druk je op het vinkje in het profiel, dan vertelt Twitter je pas waarom iemand het vinkje heeft.
Dat leidt tot verwarring, omdat veel mensen niet snel zullen doorklikken. Bovendien gebruiken veel van deze nepaccounts een versie van de gebruikersnaam van de persoon die ze nadoen - dat kan door bijvoorbeeld een hoofdletter I te gebruiken waar normaal een l staat.
Nepaccount eigenlijk verboden
Volgens Elon Musk is het verboden om je als een bestaand persoon voor te doen op Twitter, tenzij je aangeeft dat het om een parodie gaat. Veel van de grappenmakers zijn sinds gisteren weer van Twitter verdwenen.
De screenshots blijven echter de ronde doen op internet. Ook is er op dit moment nog geen manier om een nepaccount met een vinkje van ‘echt’ te onderscheiden. Dat betekent dat er waarschijnlijk nog langere tijd misbruik wordt gemaakt van Twitter Blue.
Hoewel je Twitter Blue officieel alleen in een aantal Engelssprekende landen kan gebruiken, komt Nederland er niet ongeschonden vanaf. Zo maakte iemand al een nepaccount aan voor de Belastingdienst.
‘Meer domme dingen’
Elon Musk kondigde gisteren aan dat Twitter ‘wel meer domme dingen’ zou gaan proberen de komende tijd. Hij doelde daarmee op het grijze vinkje, dat enkele uren bij officiële accounts stond.
Critici wezen erop dat veel accounts daarom opeens een ‘dubbel vinkje’ hadden. Het grijze vinkje nam daarbij in feite de rol van het blauwe vinkje over. Het blauwe vinkje dient dan alleen nog om aan te tonen dat iemand 8 dollar aan Twitter heeft betaald.
Volgens een onderzoek van techsite Platformer zou Musk er ook serieus aan denken om heel Twitter achter een betaalmuur te plaatsen. Het bedrijf zag zijn inkomsten kelderen kort na het aantreden van Musk, omdat veel adverteerders niet meer wilden meedoen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Massaclaim tegen Twitter vanwege schending privacy van ‘miljoenen Nederlanders’
Alsof Twitter niet al genoeg aan zijn hoofd heeft, krijgt het bedrijf nu ook mogelijk een massaclaim aan de broek. Het bedrijf zou jarenlang de privacy van miljoenen Nederlandse appgebruikers hebben geschonden. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
Je essay laten schrijven door een slimme chatbot? Zo gaan universiteit en hogeschool daar mee om
Essays vaker verbaal toelichten of scherpere plagiaatregels. Dat is onder andere hoe de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht willen voorkomen dat studenten werk inleveren dat is ‘geschreven’ door ChatGPT, een chatbot die werkt met kunstmatige intelligentie. -
Musk schorst populaire Twitteraars die hem nadoen: komiek mag pas terugkomen als ze geld betaalt
Twitter-directeur Elon Musk heeft de regels rond parodie-accounts aangescherpt, nadat meerdere populaire gebruikers hem nadeden in protest tegen beleidswijzigingen op het sociale netwerk. Eén komiek mag van Musk haar account terugkrijgen als ze daar geld voor betaalt.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
PREMIUM
Einde aan toplessverbod op Insta en Facebook in zicht: ‘Huidige regels niet inclusief’
Afbeeldingen van topless vrouwen zijn al jarenlang taboe op Instagram en Facebook. Wie de regels overtreedt, ziet dat de ‘post‘ abrupt wordt verwijderd en kan op een waarschuwing rekenen. Daar lijkt na een stevig intern advies nu een einde aan te komen, tot vreugde van onder meer zangeres Romy Monteiro, die zich hier al langer hard voor maakt: ,,Waarom mag mijn vriend wel een foto met alleen zijn zwembroek aan plaatsen en ik niet, als ik graag topless zon?’’ -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
15 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDennis van den Broek
J. Berg
Kees Wichhart
Marcia Veenstra
Anneke De Boer