Volledig scherm
Twitter-topman Jack Dorsey tijdens een hoorzitting vorig jaar september in het Amerikaanse Congres in Washington. © AP

Twitter verbiedt politieke advertenties

Politieke advertenties zijn vanaf vrijdag 22 november niet meer toegestaan op Twitter. Het gaat bijvoorbeeld om betaalde reclame waarbij mensen worden opgeroepen tot het meehelpen aan een campagne of het stemmen voor een bepaalde politicus.

Topman Jack Dorsey had vorige maand al aangegeven dat hij politieke advertenties in de ban wilde doen. Maar op welke vormen van reclame de nieuwe regel precies betrekking zou hebben, was toen nog niet duidelijk. Nu heeft Twitter meer details vrijgegeven.

Alle reclame die verwijst naar ,,een kandidaat, politieke partij, gekozen of benoemde regeringsfunctionaris, verkiezing, referendum, stemmaatregel, wetgeving, regelgeving, richtlijn of gerechtelijke uitkomst’’ kan straks niet meer door de beugel. Ook komen er beperkingen voor advertenties die specifiek zijn gericht op bepaalde geografische locaties.

,,We vinden dat het bereik voor politieke boodschappen moet worden verdiend, niet gekocht’’, zei Dorsey bij de bekendmaking van de nieuwe regels.

Er is sprake van grote maatschappelijke druk op socialemediabedrijven om te stoppen met het accepteren van advertenties die valse informatie verspreiden en verkiezingen zouden kunnen beïnvloeden. Twitter onderscheidt zich van rivaal Facebook dat geen stokje steekt voor politieke advertenties.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen