Volledig scherm
© Screenshot Twitter | Politwoops

Twitter zet deurtje open voor comeback van Politwoops

Het terugzoeken van verwijderde tweets van politici en diplomaten was sinds augustus 2014 niet meer mogelijk. Twitter blokkeerde de diensten Politwoops en Diplotwoops, waarin gezocht kon worden naar tweets die na plaatsing weer waren verwijderd. Vanuit de hele wereld kwam commentaar op de blokkade. Jack Dorsey, CEO van Twitter geeft nu aan dat er een kans is dat de wereldwijd gebruikte Nederlandse dienst weer de lucht in gaat.

Dorsey bood in een speech zijn excuses voor de verwarring die de blokkade heeft veroorzaakt. ,,Twitter moet transparanter worden, daar zijn we hard mee bezig", zei hij tijdens de jaarlijkse conferentie. ,,Het is onze verantwoordelijkheid om organisaties zoals Politwoops de mogelijkheid te geven om deze transparantie te laten zien". 

Politwoops valt onder de organisatie Open State Foundation. Directeur Arjan El Fassad is blij met nieuws: ,,We hoorden vlak voor de speech dat hij een voor ons belangrijke medeling zou doen. We gaan deze kans aangrijpen om Twitter uit te leggen hoe wij precies te werk gaan, en hoe we politici selecteren van wie we de verwijderde tweets terughalen".

Volgens El Fassad kan de verklaring tot gevolg hebben dat de websites binnenkort weer de lucht in kunnen. ,,We kijken ernaar uit om samen met Twitter rond de tafel te zitten, en de toegang tot de dienst weer te herstellen." Open State Foundation heeft Twitter al meerdere malen benaderd voor een gesprek. ,,De bal ligt nu bij hen".

30 landen
Politwoops en Diplotwoops zijn actief in 30 landen. Via die sites konden internetgebruikers verwijderde tweets van zowel politici als diplomaten terugzoeken. Zo werd in februari dit jaar bekend dat VVD'er Mark Verheijen twee jaar na dato een tweet wiste over een zeiltocht in Friesland. Precies op het moment dat NRC onderzoek deed naar zijn declaraties. 

poll

Hoe betaal jij jouw smartphone?

Hoe betaal jij jouw smartphone?

  • In combinatie met een abonnement (29%)
  • Gewoon los gekocht in de winkel (39%)
  • Tweedehands (7%)
  • Online via een webshop (16%)
  • Ik heb geen smartphone (9%)
5405 stemmen