Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
VIDEODe stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.
Een wetenschappelijke basis voor de vrees voor gezondheidsschade zou ontbreken, maar Stop5GNL eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. ,,De uitrol van 5G moet worden gestaakt, totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico’s uit te sluiten zijn”, zei de advocaat van Stop5GNL tijdens de zitting eerder deze maand.
De staat mag van de rechter verder met de veiling van de frequenties voor het 5G-netwerk, dat niet alleen veel sneller is dan het huidige VG-netwerk, maar ook stabieler is en mogelijk vast internet kan gaan vervangen. Het systeem maakt gebruik van hogere frequenties en die zouden schadelijk zijn. Volgens de advocaten van de staat houdt Nederland zich echter ruimschoots aan de gestelde limieten.
Volgens de rechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen waarop de staat zich verlaat onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hebben gehad voor kritiek op de introductie van 5G. Ook heeft de staat aangegeven te zullen blijven controleren of de limieten worden overschreden. Als dat het geval is, of als nieuwe inzichten daartoe nopen, zal worden ingegrepen en worden aanpassingen gedaan.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Geen reden tot zorg’
Volgens het Agentschap Telecom, dat toeziet op de handhaving van de limieten waaraan telecomproviders zich moeten houden, is er geen reden tot zorg. Het agentschap organiseert 150 metingen per jaar op publieke plekken waarbij de signalen van alle antennes in de buurt worden gemeten. Als er sprake is van te veel straling, wordt er gehandhaafd.
Gevoed door geruchten over een mogelijk verband tussen 5G en de uitbraak van het coronavirus gingen de afgelopen weken op diverse plaatsen in Nederland zendmasten in vlammen op. In heel Nederland werd bij 23 5G-masten brand gesticht. Er zijn drie verdachten aangehouden, onder wie twee broers uit Swifterband. Stop5GNL heeft uitdrukkelijk aangegeven niet met de branden van doen te hebben.
Als het op de veiligheid aankomt, is de stichting van mening dat de staat ‘oogkleppen’ op heeft. ,,De blootstelling aan 5G wordt ons opgedrongen”, klonk het op de zitting begin deze maand. ,,Het gaat niet om de vraag of de veiligheid van elektromagnetische straling is bewezen, het gaat erom dat de staat 5G wil uitrollen zonder veilig deugdelijk onderzoek daarnaar”, aldus advocaat Thom Beukers.
Alja Hoeksema van Stop5GNL geeft in een reactie aan dat de rechter wat de stichting betreft terecht oordeelt dat hij niet kan aangeven wie er in het wetenschappelijk debat gelijk heeft. Wel verbaast het haar dat de rechter in zijn afweging juist de instituten, waaronder het RIVM en de Gezondheidsraad, opvoert die volgens haar niet ‘onafhankelijk’ zijn. De rechter ziet echter geen reden tot twijfel.
De angst voor mogelijke nog onbekende gevaren van 5G bracht mensen op de been (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’. -
Commentaar
Het corona complot
Complottheorieën over corona zijn net als het virus zelf. Er is geen geneesmiddel, alleen afstand houden helpt, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUM50
TU Delft doet baanbrekende ontdekking die computers honderden keren sneller moet maken
Een onderzoeksteam van de TU Delft heeft een belangrijke ontdekking gedaan op het gebied van supergeleiders. Het gaat om een doorbraak in de ontwikkeling naar een nieuw soort supercomputer. Supergeleiders kunnen niet alleen elektronica honderden malen sneller maken, ze werken ook zonder energieverlies.
-
PREMIUMvideo
Corona door 5G? Dit is waarom mensen geloven in complottheorieën
De maanlanding is opgenomen in een tv-studio, 9/11 is de schuld van de VS en 5G veroorzaakte corona. Waarom geloven mensen in dat soort complottheorieën? -
8
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.