Volledig scherm
© anp

Unieke app uit Nederland blokkeert mobieltje tijdens rijden

Verzekeraar ASR lanceert vandaag een app die inkomende sms'jes, facebookmeldingen en andere berichten blokkeert, zodra een automobilist 15 kilometer per uur of harder rijdt. De meldingen komen weer binnen als de snelheid onder die limiet komt. Navigatie en handsfree bellen blijven overigens gewoon beschikbaar.

Quote

Bijna een kwart van de au­to-ongelukken wordt veroor­zaakt doordat de bestuurder is afgeleid, vaak door het bedienen van een smartphone

ASR relatiemanager Schade

De app meet de snelheid via gps en werkt ook op de (race)fiets, brommer of motor. Wie niet achter het stuur zit, kan de app in de passagiersmodus zetten om de blokkering op te heffen.

Het stukje software is vanaf vandaag voor iedereen met een Android-smartphone gratis te downloaden in de Google Play Store. ASR beklemtoont dat automobilisten geen klant hoeven te zijn.

Met de 'Rij Veilig'-app hoopt ASR, met ruim 700.000 polishouders de derde autoverzekeraar van Nederland, de verkeersveiligheid te verbeteren. De verzekeraar spreekt van een wereldprimeur: een dergelijke app bestaat in het buitenland niet.

Verleiding
,,De verleiding om tijdens het rijden binnenkomende Whatsapp-, sms- en internetberichten te lezen, is voor veel automobilisten moeilijk te weerstaan," verklaart Ber Onderwater, ASR relatiemanager Schade, het initiatief. ,,Onderzoek wijst uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder is afgeleid, vaak door het bedienen van een smartphone."

Pikant detail: met de app troeft ASR ondernemer en beroeps-BN'er Johan Vlemmix af. De Eindhovenaar liet afgelopen maand onder meer in deze krant weten met een soortgelijke app bezig te zijn. De verzekeraar hoopt ook met een iPhone-versie van de app te komen. Probleem is dat Apple het blokkeren van functies door andere apps niet toelaat.