Volledig scherm
© ANP

Vaker strijd in huis door gamende kinderen

Fortnite, Forza óf Pokémon? Veel kinderen zijn niet weg te slaan bij hun spelcomputer, dit tot frustratie van veel ouders. 86 procent van de ouders zegt wel eens onenigheid te hebben met de kids over hun gamegedrag.

Vraag het ouders en een meerderheid zegt dat de kinderen te lang en te vaak gamen. Klinkklare onzin, vinden die kinderen. Vooral over de frequentie en de duur van het gamen zijn ze het vaak oneens, concludeert vergelijker Kieskeurig.nl op basis van een onderzoek onder zo’n 700 ouders en 1000 kinderen. 

Zo denkt bijna 70 procent van de ondervraagde ouders dat zijn kind iedere dag achter zijn computerscherm zit, terwijl maar 35 procent van de kinderen zegt dat dit klopt. ,,Gaming leidt regelmatig tot strijd in huis”, concludeert Frank van Kesteren, marketeer bij Kieskeurig.nl.

Een uitweg uit het conflict kan zijn om duidelijke afspraken over gamen te maken, denkt Van Kesteren. Overigens blijkt uit het onderzoek dat veel ouders al regels hanteren om het gamegedrag van hun kroost enigszins in de hand te houden. Zo mogen kinderen niet te vaak of te lang gamen (49 procent), geen gewelddadige games spelen (42 procent) of zelf games kopen (40 procent). Die teugels laten ze overigens vieren zodra de jongeren de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt.

Als het tot een ruzie komt, proberen de meeste ouders het conflict te beslechten door te praten met de kinderen. Slechts een relatief klein percentage legt een straf op (16 procent). Laagopgeleide ouders blijken wel wat vaker een oogje toe te knijpen (41 procent) dan hoger opgeleiden (26 procent). Kinderen van laagopgeleide ouders trekken zich wat minder aan van eventuele afspraken; zij komen meer dan twee keer zo vaak afspraken niet na dan kinderen van hoger opgeleiden (44 om 21 procent).

Voordelen 

Ondanks het gedoe, zien ouders niet alleen de nadelen. Zo noemen ze het ontwikkelen van vaardigheden, ontspanning en de verbetering van hand-oog-coördinatie als voordelen. Slechts 12 procent van de ouders zegt echt geen enkel voordeel te zien. Hoe blij kinderen ook zijn met hun Forza of Pokémon-spel, de helft zegt nadelen te zien, zoals minder tijd voor werk, studie en school. Ook ziet bijna de helft van de ondervraagde jongeren het gevaar van verslaving.

Hoeveel strijd er ook in huis moge zijn om het gamen, de meeste ouders pakken wel eens samen met hun kinderen (65 procent) de gamecontroller op. Ze zeggen om de band met het kind hechter te maken, te snappen waar het kind mee bezig is. Stiekem zegt een vijfde van de ouders het ook best een leuke tijdsbesteding te vinden.

Hij verdient meer dan een piloot, wordt elke dag bestookt met honderden fanberichten en is gestopt met school om zich helemaal te richten op full-time Fortnite spelen en streamen op YouTube. En dat alleen maar omdat Thorben (18) goed is in één ding: gamen. 

Volledig scherm
© ANP

Poll

Ga jij op koopjesjacht op Black Friday?

Ga jij op koopjesjacht op Black Friday?

  • Zeker! (16%)
  • Nee, ik doe niet aan hypes (56%)
  • Nee, ik heb alles al (15%)
  • Ik weet het nog niet (12%)
414 stemmen