Volledig scherm
© thinkstock

Vier simpele trucjes om minder tijd door te brengen op je smartphone

Anno 2020 is het bijna onmogelijk om onbereikbaar te zijn. We zitten uren op social media, appen ons suf en besturen zelfs de apparaten in huis met onze smartphones. Maar zou het niet lekker zijn om eens niet naar een klein scherm te kijken? Wil jij ook minderen met je smartphonegebruik? Probeer het eens met deze hulpmiddeltjes. 

Beperk je notificaties

Notificaties kunnen ervoor zorgen dat je telkens die smartphone weer vastpakt, ook al heb je er geen zin in. Daarom kun je best flink snoeien in de stroom meldingen.

Op Android ga je daarvoor naar ‘Instellingen’ en ‘Meldingen’ (of ‘Apps en meldingen’). Je krijgt dan een lijst met apps te zien. Tik op een app naar keuze en schakel de knop naast ‘Aan’ uit. Alle notificaties van die app worden dan geblokkeerd.

Op de iPhone ga je naar ‘Instellingen’ en daarna ‘Berichtgeving’. Op het volgende scherm tik je op de schakelaar naast ‘Sta berichtgeving toe’.

Je kunt de notificaties ook verbannen van je scherm als je telefoon vergrendeld is. Dan zie je ze wel wanneer je je smartphone weer ontgrendelt, maar verschijnen ze niet op je vergrendelscherm.

Ga daarvoor terug naar de lijst met apps en tik op het tandwieltje of de drie puntjes. Onder ‘Op het vergrendelingsscherm’ vind je enkele opties: kies ‘Helemaal geen meldingen weergeven’. Voor iOS vind je een gelijke instelling onder ‘Berichtgeving’.

Overigens heeft iOS ook een functie waarbij je op maandag een rapportage ontvangt van jouw ‘schermtijd’. Zo zie je dus waar je je smartphone-gebruik nog kan inperken.

Vervang je smartphone door afzonderlijke toestellen

Een smartphone vervangt tientallen toestellen die je mogelijk al naar de zolder hebt verbannen. Denk aan een camera, speaker, horloge, rekenmachine en nog veel meer. Neem je smartphone bijvoorbeeld niet mee naar de slaapkamer en stel een ouderwetse wekker in.

Echt toegewijd aan een schermvrij leven? Overweeg een slimme speaker te kopen, zoals de Google Home of Amazon Echo, die je met je stem aanstuurt. Zo kun je bijvoorbeeld toch zoeken op internet, domotica besturen en muziek afspelen zonder je telefoon te pakken.

Ruim je homescherm op

Volledig scherm
Blijf van die smartphone af! © Google

Volgens het onderzoek van imec zouden de meeste mensen vooral aan de smartphone gekluisterd blijven door een ‘treintje’ aan acties: van Instagram naar je mailbox, van je mailbox naar Facebook, van Facebook naar WhatsApp, enzovoort. Daarom is het geen slecht idee een aantal van die verleidingen weg te nemen. Ruim bijvoorbeeld je homescherm op, in Marie Kondo-stijl. Zo is de kans minder groot dat je aan zo’n treintje begint. Denk aan de Spark Joy!

Daarvoor hoef je de apps niet van je telefoon te verwijderen: je ruimt enkel de snelkoppeling op. Selecteer de app door het icoontje even vast te houden. Op Android kies je daarna uit het pop-upmenu ‘Verwijderen’. Let op: kies je voor ‘Deïnstalleren’ dan ben je de app wél kwijt.

Op iOS bestaat die optie jammer genoeg niet. Wel kun je alle apps bijvoorbeeld bundelen in mapjes. Druk op een willekeurige app tot alle apps op het scherm beginnen te schudden. Sleep een app op een andere om een mapje te maken. Daarna sleep je alle andere apps naar datzelfde mapje.

Een volledig leeg scherm is overigens niet mogelijk op je iPhone: zodra je alle apps van het ene naar het andere scherm sleept, wordt het lege scherm automatisch verwijderd.

Plant een bos in ‘Forest’

Een prachtapp die je helpt om je smartphone te negeren, is Forest (gratis op Android, 2,29 euro op iOS). De app helpt je om van je telefoon af te blijven gedurende een bepaalde tijd. In elke sessie ‘plant’ je een boompje. Dat boompje blijft groeien zolang de app open blijft staan en je dus geen enkele andere app gebruikt. Doe je dat wel, dan gaat het boompje dood. Simpel maar geniaal.

Het spreekt voor zich dat dit vooral handig is voor korte periodes: je kunt de app gebruiken voor sessies van tien minuten tot twee uur. Gebruik je de app vaak genoeg (en blijf je braaf van je smartphone af), dan kweek je een heel bos.

  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.