Vijf dingen die je absoluut moet doen in ‘Skyrim’
De tiende verjaardag van The Elder Scrolls V: Skyrim wordt gevierd met een Anniversary Edition, waarin je onder meer nieuwe content krijgt uit officieel gemaakte mods door fervente fans. Is het ook voor jou tijd om weer terug in deze moderne gameklassieker te duiken, of hem misschien eindelijk voor ’t eerst te spelen? Hier zijn vijf dingen die we je absoluut aanraden tijdens je spel.
1 / Wacht even met de hoofdqueeste
Niks mis mee om snel in de verhaallijn te duiken, maar ga ook op tijd op de rem staan: Skyrim bevat honderden interessante kleine queestes die losstaan van het hoofdverhaal, en je doet er goed aan om daar eerst een paar van af te werken voordat je te diep in die centrale queeste gaat. Je hebt, om de lastigere verhaalqueestes af te ronden, een zeker personagelevel nodig, en je zit liefst nog een eind boven dat absolute minimum.
Bovendien zijn veel van die zijqueestes na het afronden van de hoofdverhaallijn gewoon waardeloos: waarom zou je naderhand bijvoorbeeld nog toetreden tot die slome rebellie van Ulfric Stormcloak, die je vrij snel in de game tegenkomt? Je hebt bijgod een drakengod verslagen!
2 / Ga eerst naar Whiterun
Voordat je op avontuur trekt, doe je er het beste aan om eerst een basis te hebben. Dat kan eender welke nederzetting in het uitgestrekte, winterse land zijn, inclusief het dorpse Riverwood waar je als eerste ‘hub’-locatie in de game landt. In zo’n nederzetting heb je de toegang tot alle faciliteiten, zoals winkels, een taveerne en een smidse, en je kunt er een woning kopen waar je je bezittingen kunt wegstoppen.
Allemaal goed, maar waarom dus Whiterun? Omdat dat een van de steden in Skyrim is die de mééste faciliteiten biedt, je er altijd winkels aantreft die een goed gevulde stock hebben en – om je beurs te vullen na een paar geslaagde queestes – meestal goed bij kas zitten.
3 / Blijf bij first person tijdens de gevechten
In Skyrim kun je constant switchen van third person- naar first person-perspectief. Heel wat spelers blijven bij één enkele keuze, maar er valt veel voor te zeggen om geregeld van de ene modus naar de andere over te gaan. Exploreren kun je beter in third person: het tempo wordt ietsje naar beneden getrokken, en je hebt minder dat gevoel dat je in een wandelsimulator zit.
Wanneer je gaat knokken is dat echter wat anders: dan heb je een snelheid en een situationeel bewustzijn nodig dat je eigenlijk alleen maar in first person-perspectief krijgt.
4 / Niet teveel inzitten met je primaire keuze
Wanneer je Skyrim aanvat heb je een brede keuze van rassen en spelerarchetypes waaruit je kunt kiezen, en die hebben allemaal een lichte weerslag op de vaardigheden die je van in den beginne hebt. Er zit een heel systeem van cijfers en variabelen achter de game, maar de belangrijkste manier om ergens goed in te worden is door het gewoon te doen.
Door veel te vechten met een zwaard word je een betere zwaardvechter, en zul je je level op dat gebied snel zien rijzen. Door veel in te breken word je een betere inbreker. Enzovoort.
5 / Beperk fast travel tot een minimum
Eens je een bepaalde locatie hebt bezocht kun je er via een fast travel-systeem naartoe, maar doe dat zo weinig mogelijk. Beschouw iedere trip tussen twee locaties als een mini-expeditie, want die maken je personage sterker. Tijdens de eerste tientallen uren loop je daarmee een hoop gevaar, maar zo pep je jezelf ook op voor de zwaardere queestes en de uiteindelijke epische eindstrijd.
Je zet je geest zo ook open voor ontdekkingen: Skyrim is het soort game waarin een alternatief paadje je ineens bij een lucratieve dungeon of een interessante zijqueeste brengt. En dan is er de natuurpracht, zeker met de vernieuwde PlayStation 5- en Xbox Series-graphics, waarvan je veel mist wanneer je gaat teleporteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de best verkochte games aller tijden
Er verschijnen jaarlijks honderden computerspellen, maar slechts een paar groeien uit tot wereldwijde fenomenen. Dit zijn de bestverkochte games aller tijden. -
Cryptobedrijf Genesis begint faillissementsprocedure, problemen raken ook Bitvavo
Cryptobedrijf Genesis is begonnen aan een faillissementsprocedure na aanhoudende betalingsproblemen in de nasleep van het omvallen van cryptobeurs FTX. Het bedrijf probeert met de verkoop van bezittingen geld op te halen, staat in rechtbankdocumenten. -
Haal meer uit YouTube met deze handige tips
Kattenfilmpjes, filmtrailers en kookvideo’s: je vindt het allemaal op YouTube. Het is dan ook niet gek dat het videoplatform meer dan 2 miljard gebruikers heeft. Met deze handige tips haal je nóg meer uit de browserversie van YouTube. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Ondanks de tekorten toch een Nintendo Switch met oledscherm voor sinterklaas? Zo doe je dat
Het aanhoudende chiptekort maakte het al moeilijk om een PlayStation 5 of een Xbox Series X te kopen, maar ook voor de Nintendo Switch dreigt schaarste - zeker voor de nieuwe olededitie. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Een auto die aan de knoppen zit, de plaktelevisie en gamen met je tuinvogels: het beste van techbeurs CES
Van koelkast tot vogelhuisje, ze worden steeds slimmer op de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Op de grootste beurs ter wereld in zijn soort tonen techbedrijven en start-ups de laatste ontwikkelingen in elektronische apparaten voor de consument.