Virtuele chatdienst Mibo maakt interactieve ervaring van beeldbellen
Een avondje uit zit er al een tijd niet meer in, en videobellen begint inmiddels ook vermoeiend te worden. Tijd voor verandering, vond het Nederlandse techbureau Q42. Het resultaat is de virtuele chatdienst Mibo, waarin videobellers vrij kunnen rondlopen, kletsen en plezier maken.
Het idee voor Mibo ontstond bij Q42 toen de eerste coronamaatregelen voelbaar werden. ,,Videomeetings waren bij ons niet te doen”, vertelt Maurice Haak. ,,Iedereen houdt zich stil, het voelt kil en opgesloten. Zeker bij informele gelegenheden werkt het gewoon niet. Teambuilding zit behoorlijk in het nauw. De onderlinge verbinding tussen collega’s ontbreekt.”
Zo ontstond het idee om verschillende technieken te combineren. Je gebruikelijke videoscherm is in Mibo het hoofd van een virtueel poppetje. Dankzij positionele audio hoor je alleen de stem van mensen die bij je in de buurt staan. Loopt een collega naar je toe, dan begint zijn of haar stem ook dichterbij te klinken. Deelnemers kunnen zo dus, net als op een echte borrel, vrij heen en weer lopen om met verschillende mensen te praten.
Virtuele borrel levendiger gemaakt
,,Je ziet dat er op die manier automatisch groepjes ontstaan”, vertelt Haak. ,,Intussen is er ook een optie voor een speciale microfoon, waarmee je iedereen tegelijk toespreekt. Dan kun je bijvoorbeeld weer afspreken om met z’n allen ergens te verzamelen. Het geeft een menselijke kant aan virtuele ontmoetingen.”
Mibo is daarnaast ontworpen voor meer dan alleen meetings. De escape room-bouwers van Sherlocked gebruiken, met hulp van Q42, het platform voor hun nieuwste ontsnappingsspel. ,,Die game hebben we zo toegankelijk mogelijk gehouden”, vertelt bedenker Victor van Doorn. ,,We hebben het bijvoorbeeld ook getest met grootouders. Die moesten wel een beetje begeleid worden door de jonge deelnemers, maar na tien minuten zaten ze er helemaal in.”
Sherlocked was vorig jaar eigenlijk bezig met de ontwikkeling van een derde escape room in de Beurs van Berlage, maar gooide die plannen om toen de lockdown langer bleek te duren. Voor de spelbedenkers was het aanvankelijk zelf ook nog een puzzel om te zien wat wel en niet werkte in een virtuele omgeving.
Ontwerpen van online escape room
,,Je moet goed bedenken welke interacties je wilt gebruiken”, vertelt Van Doorn. ,,Je kunt nu bijvoorbeeld objecten verplaatsen, aan hendels trekken, samen een brug bouwen of communiceren om iets op te lossen. Maar als maker ben je op het begin wel wat beperkter dan bij een fysieke escape room.”
Van Doorn legt dat verder uit. ,,Het is nog een jong platform. Als we bijvoorbeeld iets willen verzinnen waarbij iedere speler op een eigen knop gaat staan, moet dat ook helemaal opnieuw gecodeerd worden. Wat dat betreft moeten we een beetje voorzichtig zijn met nieuwe dingen bedenken. Maar nu we de basis hebben, is het ook een stuk makkelijker om verder te bouwen.”
Er is inmiddels dan ook een tweede game in de maak. ,,We zitten te kijken naar de dynamiek van Weerwolven, of de online game Among Us”, vertelt Van Doorn. ,,Spellen waarin je erachter moet komen wie de moordenaar of weerwolf is. Een escape room doe je eigenlijk maar één keer, maar zo’n ‘social deduction game’ kun je blijven spelen omdat de rollen steeds veranderen. Het idee is om zo’n spel dan ook voor grotere groepen aan te bieden.”
Mibo is momenteel gratis toegankelijk voor groepen tot en met twaalf personen. Voor grotere (bedrijfs-)bijeenkomsten, waar duizenden mensen tegelijkertijd kunnen samenkomen, wordt een apart bedrag gevraagd. Ook voor zulke grote evenementen heeft Sherlocked escape room-ideeën, vertelt Van Doorn. ,,Je hebt dan een rondhang-eiland voor iedereen, en per team een linkje voor een eigen escape room. Als je klaar bent, keer je weer terug naar het hoofdeiland. Kijken wie het snelste is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM113 en kindertelefoon bezorgd61
Nieuwe functie Snapchat wil met kinderen afspreken: 'Zie ik je vanavond? Ik ben een echt persoon!’
Een gloednieuwe chatbot van Snapchat suggereert in gesprekken een echt persoon te zijn met wie kinderen een afspraakje kunnen maken. De robot komt op eigen initiatief met voorstellen waar af te spreken en geeft aan welke kleding hij zal dragen. Mediadeskundigen reageren verbijsterd en roepen Snapchat ter verantwoording. 113 Zelfmoordpreventie vreest voor levensgevaarlijke situaties. ,,Zeker in het geval van suïcidaliteit.” -
PREMIUM
Het begon op de zolderkamer, nu levert dit bedrijf smartphonehoesjes in Europa
Toen de webshop twaalf jaar geleden begon, streefde Smartphonehoesjes ernaar om vijftig producten per dag te verkopen. Inmiddels verkoopt het bedrijf er meer dan 35.000 per week, levert ze aan vijf landen in Europa en maakt de onderneming een omzet van 50 miljoen euro per jaar. Een gemeentelijke onderscheiding is de voorlopige kers op de taart. Hoe heeft dit bedrijf zo kunnen groeien?Leusden -
Getest: Dit is de beste luchtreiniger
Wat is de beste luchtreiniger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
video
Google dreigt zoekmachine in Australië af te sluiten
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMVideo
Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.