'Vlogger verdient geld over rug van duizenden jonge fans'

VideoAutoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het 0909-nummer van de populaire vlogger SnapKing uit de lucht gehaald. De 20-jarige YouTuber – zijn kanaal heeft 360.000 fans - klopte de afgelopen maanden 13.000 euro slim uit de zakken van minderjarige fans.

Het is voor het eerst dat waakhond ACM een vlogger op de korrel heeft. SnapKing, alias Tim van Teunenbroek uit Almere, lanceerde het telefoonnummer medio maart en nodigde zijn schare YouTube-volgers uit te bellen. Elke honderdste beller zou hem aan de lijn krijgen.

Fans gaven massaal gehoor aan de oproep: liefst 6450 keer werd het nummer in de weken daarna gebeld. Alleen werden vrijwel alle bellers minuten of nog langer in de wacht gezet. 'Helaas, je bent niet de honderdste beller. Je wordt niet doorverbonden naar de studio, bel het nummer opnieuw', kregen ze te horen.

SnapKing in de video 'Ik ben vader', waarin hij volgers vroeg zijn nieuwe 0900-nummer te bellen en in de wacht te blijven staan.
Volledig scherm
SnapKing in de video 'Ik ben vader', waarin hij volgers vroeg zijn nieuwe 0900-nummer te bellen en in de wacht te blijven staan. © Screenshot SnapKing's YouTube-kanaal

Klachtenregen

SnapKing legt uit waar volgers zijn telefoonnummer kunnen vinden en wat ze dan moeten doen.
Volledig scherm
SnapKing legt uit waar volgers zijn telefoonnummer kunnen vinden en wat ze dan moeten doen. © Screenshot YouTube

Al snel regent het klachten. 'Lekker kinderen laten bellen zonder dat ze doorhebben dat ze super veel geld betalen', twittert Bo Beljaars. 'Nice! Dan geef je vast veel om je fans.' En Victor Beekman: 'Een 0909-nummer bellen voor 1 euro per minuut bij SnapKing? Van een kind. Gaat dat niet wat te ver?' Anderen zijn minder vriendelijk: 'YouTube-oplichter!' zegt twitteraar Rossen.

De klachten bereiken Consuwijzer, het digitale loket van de Autoriteit Consument en Markt. ACM-inspecteurs komen daarop in actie. Uit navraag bij Vodafone blijkt dat SnapKing slechts vijfmaal een beller te woord staat. Slechts twee gesprekken duren langer dan een minuut. De 6450 telefoontjes – belkosten 1 euro per keer plus gesprekstijd - kosten liefst 13.107,60 euro.

Onnodig lang

De ACM wil met het uit de lucht halen van het nummer een duidelijk signaal geven. ,,Vloggers die geld willen verdienen over de ruggen van minderjarigen, pakken wij streng aan”, zegt woordvoerder Pauline Gras. Volgens de ACM zijn 0909-nummers bestemd voor amusement, zoals spelletjes, prijsvragen en horoscopen. ,,Bellers moeten vooraf weten wat ze betalen en wat de andere voorwaarden van het gesprek zijn. De beller mag niet onnodig lang aan de lijn worden gehouden.”

Met het intrekken van zijn nummer komen SnapKing en diens bedrijf Snapentertainment er genadig af. Een boete krijgt hij niet. ,,Wij willen er met name voor zorgen dat niet meer jongeren gedupeerd raken. Een boete had ook gekund, alleen duurt de procedure dan beduidend langer.”

Vlogger SnapKing in een YouTube-video
Volledig scherm
Vlogger SnapKing in een YouTube-video © SnapKing YouTube

Grens overschreden

Quote

Vloggers die over de rug van jongeren geld proberen te verdienen pakken wij streng aan

Pauline Gras, ACM
Het logo van SnapKing
Volledig scherm
Het logo van SnapKing © Screenshot

Het is niet de eerste keer dat SnapKing alias Tim van Teunenbroek slecht in het nieuws komt. Eind oktober stuurde RTL MCN hem de laan uit nadat hij een Chinese vrouw in één van zijn vlogs racistisch beledigt. ,,SnapKing heeft een belangrijke grens overschreden. RTL tolereert dit gedrag niet,” liet de commerciële zender weten. SnapKing was aangesloten bij RTL MCN, het YouTube-netwerk van RTL.

Van Teunenbroek bood destijds zijn excuses aan. Volgens de ACM betreurt hij ook deze laatste actie. ,,In zijn email [...] betuigt hij spijt ten aanzien van zijn handelswijze en heeft hij er begrip voor als het nummer wordt afgesloten'', schrijft de waakhond in zijn bekendmakingsbesluit.

Deze krant probeerde SnapKing te bereiken voor een reactie, maar slaagde daar gisteren niet in.