Vodafone lanceert vandaag 5G in helft Nederland
Als eerste provider start Vodafone met 5G in Nederland. Al vanaf vanavond is de opvolger van de huidige 4G-netten beschikbaar in de Randstad en delen van Noord-Brabant. Uiterlijk eind juli volgt dan heel Nederland, stelt Vodafone.
Delen per e-mail
De uitrol is opmerkelijk nu de eerste 5G-veiling in Nederland nog moet plaatsvinden en pas voor juni gepland staat. Vodafone omzeilt dit door zijn bestaande 4G-frequenties óók voor 5G te gebruiken. Deze techniek heet ‘spectrumdelen’ en wordt mogelijk gemaakt door netwerkpartner Ericsson. De afgelopen jaren heeft Vodafone zijn mobiele masten al gemoderniseerd met netwerkapparatuur die voorbereid is op de komst van 5G.
Vorige maand heeft Vodafone bovendien 5G in zijn mobiele abonnementen opgenomen. Verder is er inmiddels een aantal toestellen geschikt voor 5G, zoals Samsungs nieuwste vlaggenschip de Galaxy S20 en de Oppo Find X2. Vodafone, dat afgelopen jaren in veel landen al met 5G testte, belooft klanten downloadsnelheden van maximaal 1 gigabit per seconde. Dat is circa drie keer zoveel als het maximum dat 4G-klanten hebben. In het begin zal de snelheid echter slechts tien procent hoger liggen.
Innovatieve technologie
5G staat momenteel bijzonder in de aandacht, mede door de groeiende weerstand van tegenstanders die vrezen dat de technologie leidt tot gezondheidsschade. De afgelopen maanden was er zelfs een serie branden, waarvoor afgelopen week twee verdachten zijn aangehouden. Wetenschappelijk bewijs voor negatieve effecten is er echter nog steeds niet of nauwelijks. Mobiele straling blijft ruim onder de wettelijke normen. KPN, T-Mobile en Vodafone gingen en gaan dan ook rustig door met de voorbereidingen voor een landelijk 5G-net.
Tot nu toe leek T-Mobile de eerste provider te zijn die 5G zou uitrollen in Nederland. Nu passeert Vodafone de kleinere rivaal. ,,Wij gebruiken innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes”, reageert VodafoneZiggo-baas Jeroen Hoencamp content. ,,Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland.”
Vodafone beklemtoont dat 5G een technologieneutrale standaard is. Weliswaar zijn de 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz er speciaal voor gereserveerd door het kabinet, 5G kan ook op bestaande frequentiebanden. In andere landen, waaronder België en Duitsland, gebeurt dat eveneens.
Publiciteitsstunt
Een beetje een publiciteitsstunt lijkt de actie van Vodafone wél. Hoogstens duizenden tot maximaal enkele tienduizenden Nederlanders bezitten momenteel een toestel dat 5G aankan. Vodafone's netwerk wordt al met al nauwelijks belast door deze gebruikers. Als miljoenen Nederlanders straks een 5G-telefoon in hun zak hebben, heeft Vodafone de speciaal door de overheid daarvoor gereserveerde radiobanden wel degelijk hard nodig. Het bedrijf doet dan ook gewoon mee aan de komende door Agentschap Telecom georganiseerde 5G-veiling.
De provider spreekt zelf van 5G als evolutie. De maximumcapaciteiten van 5G liggen namelijk nog veel hoger dan wat Vodafone nu gaat aanbieden. In theorie haalt 5G tot honderd keer hogere snelheden als bij 4G. Het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie wordt zo een peulenschil.
Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto’s reageren in één tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken. Bij de 5G die Vodafone aanbiedt daalt de vertraging van 30 milliseconde op 4G tot onder de 20 milliseconde op 5G. Later zal dit veel verder kunnen verminderen.
Bekijk hier alle video's over 5G:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
De 5G-revolutie is (bijna) hier, maar wat is het nou eigenlijk?
Straks leven we in een groot netwerk waar alles en iedereen met elkaar is verbonden. Met dank aan supersnel internet. En ja, daar zal u een nieuwe smartphone voor nodig hebben. Alle vragen over 5G beantwoord. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
IJsfoto’s en video’s doen mobiele netwerk van KPN pieken
De massale ijs- en sneeuwpret heeft voor een enorme piek in het mobiele netwerk van KPN gezorgd. Nederlanders verstuurden elkaar zaterdag en zondag de hele dag talloze schaatsfoto's en video's. -
PREMIUM
Complotdenkers slaan toe: ‘Er is een link tussen 5G en corona’
Een groeiend aantal mensen gelooft dat er een link is tussen het snelle 5G-internet en corona. Ook al is daar geen enkel bewijs voor. Deze week zijn al zeven zendmasten in brand gestoken. Waar komt dit vandaan, en waarom geloven deze mensen dit?
-
Bitcoin bereikt weer grote mijlpaal: 50.000 dollar per munt
Bitcoin blijft records breken. De belangrijkste cryptomunt bereikte vanmiddag de waarde van 50.000 dollar (41.000 euro). Kort daarna schoot de prijs weer iets onder die mijlpaal. -
PREMIUM
De 5G-mast heeft vele vijanden: ‘Mobiele straling is slecht voor bijen’
Op honderden plekken in het land wachten providers nog op toestemming voor nieuwe masten voor supersnel internet. Maar door de komst van 5G groeit het verzet. Tegenstanders aan het woord. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.