De grootste telecomspelers in Nederland. T-Mobile, dat Tele2 overnam, heeft echter geen landelijk dekkend vast netwerk.
Volledig scherm
De grootste telecomspelers in Nederland. T-Mobile, dat Tele2 overnam, heeft echter geen landelijk dekkend vast netwerk. © ANP XTRA

VodafoneZiggo en KPN hoeven netwerk niet te openen voor ‘kleine’ concurrenten

Nederlaag ACMKPN en VodafoneZiggo hoeven hun netwerken niet langer te openen voor kleine concurrenten. Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vanmorgen. Het besluit is een grote nederlaag voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Concurrentiewaakhond ACM had naar aanleiding van zijn laatste telecommarktanalyse in 2018 zowel KPN als VodafoneZiggo de verplichting opgelegd om concurrenten zonder eigen netwerk toegang te verlenen tot hun netwerk. Nu VodafoneZiggo en KPN de enige telecombedrijven zijn met zowel een landelijk dekkend vast als mobiel netwerk is er volgens de ACM in feite sprake van een duopolie. Om de macht van beide reuzen in te dammen wilde de waakhond strenge regels kunnen opleggen. Probleem was wel dat EU-regels in Brussel dat bemoeilijkten. Die zien vooral toe op markten met één dominante speler, doorgaans het voormalige staatsbedrijf. De toezichthouder had echter goede hoop dat het tóch kon.

De hoogste bestuursrechter maakt nu korte metten met het reguleringsbesluit van de ACM. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) heeft de ACM niet kunnen bewijzen dat KPN en VodafoneZiggo een ‘aanmerkelijke marktmacht’ op de retailmarkt voor internetdiensten of bundels met internetdiensten bezitten. ,,Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde verplichtingen en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen”, oordeelt het CBb. Tegen het besluit is geen beroep mogelijk.

‘Breedband markt is compititief’

KPN en VodafoneZiggo reageren content. ,,Wij hebben altijd geloofd dat de breedbandmarkt in Nederland zeer competitief is”, laat VodafoneZiggo in een persverklaring weten. ,,Netwerkconcurrentie heeft geresulteerd in aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen. Het besluit van ACM zou de goed functionerende markt in gevaar hebben gebracht zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is.” Ook KPN stelt dat Nederland een  gezonde concurrerende telecommarkt bezit. ,,Wij kennen in Nederland al twintig jaar open netwerktoegang en hebben als KPN zijn we daar ook helemaal voor. We hebben geen enkele intentie om daar verandering in te brengen”, stelt woordvoerder Hans van Zon. ,,We hebben met diverse spelers meerjarige overeenkomsten voor toegang tot ons netwerk.”

Het besluit is een enorme nederlaag voor de ACM. Niet alleen krijgt de waakhond niet zijn zin waar het VodafoneZiggo betreft, de regels die het de afgelopen jaren aan KPN mocht stellen, vervallen ook. KPN moest tot nu toe als enige zijn netwerk openstellen voor concurrenten. Dat hoeft nu niet meer. 

Tekst gaat verder na de foto

Volledig scherm
© ANP

Consequenties

Tegen het vorige besluit van de ACM had KPN in 2015 ook al tot het CBb geprocedeerd, maar toen trok de toezichthouder nog aan het langste eind. Door de fusie tussen Vodafone en Ziggo vier jaar geleden is het Nederlandse telecomlandschap echter flink veranderd en ontstond een tweede machtige speler met zowel een vast als mobiel netwerk. Dat heeft dus consequenties voor de regulering. Volgens het CBb is er vooralsnog voldoende concurrentie op de Nederlandse telecommarkt.

Het is overigens bepaald niet de eerste keer dat de pogingen van de toezichthouder falen om de telecommarkt strenger te reguleren. Al in 2008 dwong de toenmalige OPTA (de voorganger van de ACM, red) kabelaars Ziggo en UPC hun netwerken te openen voor concurrenten. Op die manier zou een eerlijker speelveld ontstaan ten opzichte van KPN, dat als enige zijn kopernetwerk moest openen. Het CBb haalde daar toen in 2012 een streep door, eveneens na een jarenlange procedure.

Reactie ACM

De Autoriteit Consument en Markt zegt teleurgesteld over het besluit te zijn en bestudeert die nu. De waakhond beklemtoont dat haar zorgen ‘over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan’. ,,In deze tijd wordt het belang van toegang tot netwerken en investeringen daarin nog extra benadrukt.” 

Volgens de ACM kunnen KPN en VodafoneZiggo hun dominante marktpositie misbruiken om prijzen te verhogen, voorwaarden in hun voordeel aan te passen of investeringen te vertragen. ,,De ACM vond het gerechtvaardigd om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk via één van de netwerken of beide hun diensten aanbieden aan mensen en bedrijven. Het gaat hierbij om zowel zakelijke diensten als (bundels met) internettoegang voor consumenten. Dit vergroot de keuzemogelijkheden voor consumenten en de extra concurrentie leidt tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening.”

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.