Volledig scherm
© ANP XTRA

Vooral 65-plussers verspreiden nepnieuws op Facebook

Het zijn vooral Amerikaanse conservatieven van 65 jaar en ouder die nepnieuws verspreiden op Facebook. De ouderen verspreiden zeven keer zoveel linkjes naar nepnieuws als mensen van 30 tot 44 jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het vooraanstaande wetenschappelijk blad Science Advances. Opvallende conclusie: we delen over het algemeen vrij weinig nepnieuws. Meer dan 90 procent van de aan de representatieve steekproef deelnemende Facebook-gebruikers bleek geen nepnieuws te delen. 6.5 procent deed dat wel, maar dan een of twee verhalen.

Conservatieve stemmers verspreidden ook tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 meer nepnieuws dan progressieven. Er was meer nepnieuws rondom Trump dan rondom Clinton. 

Nepnieuws

De onderzoekers bekeken 1191 Facebook-profielen, waarbij ze zochten naar nepnieuws dat massaal gelezen en gedeeld werd. Bijvoorbeeld het bericht dat Paus Franciscus toenmalig presidentskandidaat Donald Trump omarmde en aanraadde als de toekomstige president van de VS (niet waar), het bericht dat Hillary Clinton wapens verkocht aan ISIS (zeker niet waar) en het bericht dat Hillary geen staatsfunctie meer mag bekleden vanwege een maas in de wet (absoluut niet waar). Twee van de drie bovenstaande nieuwtjes komen overigens van dezelfde site.  

Uiteindelijk bleken van de 1191 respondenten slechts 101 mensen nepnieuws gedeeld te hebben. Er kon niet worden aangetoond of de delers het nieuws voor waar hielden.

De conclusie dat nepnieuws vooral door 65-plussers wordt verspreid, is volgens de onderzoekers correct, maar er zit wel een speculatief aspect aan vast. De waarom-vraag blijft namelijk onbeantwoord. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de 65-plussers gewoon niet ervaren genoeg zijn op het internet om de betrouwbaarheid van sommige nieuwsbronnen vast te stellen. Een andere oorzaak zou het zwakkere geheugen kunnen zijn, aldus de onderzoekers.