Volledig scherm
© ap

Vrouw ziet arrestatieteam verschijnen na googelen op snelkookpan

Net nu de Verenigde Staten zwaar onder vuur liggen voor het spioneren van bijna iedere internetgebruiker, krijgt een Amerikaanse familie uit New York ongewild een voorproefje van hoe het er aan toegaat. Mama googelt 'snelkookpan', papa googelt 'rugzak', zoonlief klikt wat artikelen aan over de aanslagen in Boston en plotsklaps staat er een antiterreureenheid voor de deur.

Het overkwam blogger en journaliste Michele Catalano. Ze was op het internet op zoek naar een snelkookpan om haar quinoa in klaar te stomen, een Zuid-Amerikaanse lekkernij. Haar man had dezelfde computer gebruikt om een nieuwe rugzak te zoeken. Hij had er namelijk eentje nodig, dat gebeurt. Ook hij tikte met zijn onschuldige vingers zoektermen in Google in.

Aanslagen Boston
En dan was er nog hun twintigjarige zoon, die ook al op de familiecomputer zat. Hij klikte links aan naar sites waar getoond wordt hoe je zelf bommen kan maken. Hij deed dat uit nieuwsgierigheid, nadat hij heel wat gelezen had over de aanslagen in Boston. Eén plus één plus één was drie, en dat was blijkbaar net iets te veel voor de antiterreurunits, die plots in groten getale om 9 uur 's morgens uitrukten naar het huis van de Catalano's. Zes agenten in drie zwarte SUV's, die de woning omsingelden en het huis doorzochten.

'De leesgewoontes van mijn zoon in combinatie met mijn zoektocht naar een snelkookpan en die van mijn man naar een rugzak deed ergens in een antiterreurcel een alarm rinkelen', schreef Michele Catalano op haar blog.

Big Brother
Lang bleef de speciale eenheid niet: het was weer één van de 99,9 procent van dat soort gevallen waar het loos alarm is. Maar wat het gezin zich natuurlijk, samen met vele medeburgers, afvraagt, is: hoe weet de overheid in godsnaam wat wij googelen? De vraag is uiteraard brandend actueel, nadat Edward Snowden de klokken luidde en met een beschuldigende vinger naar het National Security Agency wees. Snowden kreeg net, tot grote ergernis van de VS, een jaar lang asiel aangeboden in Rusland.

De FBI heeft ontkend dat de 'Joint Terrorism Task Force' de inval in het huis van de Catalano's zou uitgevoerd hebben. Wie dan wel, is niet bekend. Maar volgens Michele Catalano's blog waren het geen kookfanaten. 'Wat is quinoa in hemelsnaam?', vroegen ze haar na haar verklaring waarom ze een snelkookpan wilde.

  1. Schermtekort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Schermte­kort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Het klinkt ideaal: een laptop van net een kilogram in je tas en overal aan de slag. Een kwestie van openklappen en je kunt werken of je met iets minder serieus bezighouden. Dat concept heeft echter een nadeel, want je moet het op je laptop stellen met maar één scherm: het ingebouwde scherm. Wil je er eentje extra? Dan kan je een draagbaar scherm kopen. Tweakers bekeek drie exemplaren, die je gewoon via usb kan aansluiten op je laptop. Welke is de beste?