Volledig scherm
© afp

Waarom betaalde Facebook miljard voor Instagram?

Velen keek raar op toen maandag bekend werd dat fotoapplicatie Instagram werd overgenomen door sociaalnetwerksite Facebook. Nog meer mensen verbaasden zich over het prijskaartje van een miljard dollar.

De fotodatabank van Facebook is nu al de grootste ter wereld, veel groter dan gespecialiseerde fotowebsites zoals Flickr of Picasa. Waarom heeft Facebook ook nog die extra foto's nodig van de 35 miljoen Instagram-gebruikers? Facebook-oprichter Zuckerberg redeneert dat er een ander soort foto's wordt gedeeld op Facebook dan op Instagram.

Op Facebook zelf worden vooral foto's geüpload waar meerdere personen op staan afgebeeld. Het gaat met andere woorden om het sociale: uitstapjes, feestjes, reizen, ... Op Instagram wordt daarentegen een groter percentage foto's gedeeld zonder personen op. De fotoapplicatie wordt voornamelijk gebruikt om interesses te fotograferen en te delen, en dat is geld waard.

Advertenties
De kern van Facebook mag dan wel het sociale netwerk zijn, maar dat alleen brengt geen geld op. Daarvoor steunt Zuckerberg op de advertentiemarkt. Instagram, en vooral de inhoud van de foto's, kan Facebook helpen een nog beter profiel van de gebruiker op te stellen. Des te nauwkeuriger dat profiel, des de beter advertenties kunnen worden afgestemd.

De overname werd trouwens niet door iedereen in dank afnomen.  Er werden zo'n 200.000 tweets over de overname de wereld ingestuurd, en nog geen 10 procent daarvan positief. Tien procent van  de twitteraars beloofde zelfs om het profiel op Instagram te verwijderen.

Het zal Facebook en Instagram echter worst wezen. Sinds de overname staat Instagram voor het eerst als meest gedownloadde applicatie in de Apple App Store, en een week na de lancering op Android is de app daar al vijf miljoen keer gedownload.

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.