We blijven (bijna) allemaal thuis: vijf tips om optimaal op afstand te videobellen
ThuiswerkenDe oproep van de overheid om vanwege het coronavirus zoveel mogelijk thuis te werken, betekent dat de manier waarop we met elkaar overleggen voor veel mensen verandert. In dit artikel geven we je op basis van onze eigen ervaring met videoconferencing en onze tests van webcams vijf simpele tips om zo’n videocall optimaal te laten verlopen.
Delen per e-mail
We hebben videoconferencing als onderwerp gekozen, maar alle onderstaande tips gelden natuurlijk ook voor het videobellen met familie en vrienden.
Laten we vooropstellen dat videobellen niet altijd de beste methode is om op afstand te communiceren. Veel communicatie kan natuurlijk prima via instant messaging-platforms, ouderwets bellen of e-mailen. Maar zeker traditionele vergaderingen met meerdere personen zijn in de praktijk het best te vervangen door een videogesprek.
Vorige week liet Google weten dat het Hangouts Meet voorlopig gratis beschikbaar stelt voor scholen en bedrijven; ook Microsoft biedt zijn Teams-software tijdelijk gratis aan. Beide oplossingen maken het mogelijk met een groot aantal mensen te videobellen.
Wil je in klein verband videobellen, dan is een app als Skype uiteraard ook prima geschikt. In dit artikel richten we ons niet op de verschillende apps, maar geven we tips om videobellen technisch optimaal in te richten.
1. Gebruik een headset
Bij videobellen is audio het allerbelangrijkst, want als je elkaar slecht verstaat, is het onmogelijk om effectief te communiceren. Gebruik daarom altijd een headset, want daarmee sla je meerdere vliegen in één klap. Bij gebruik van de luidsprekers en microfoon in je laptop vangt die microfoon namelijk altijd ook het geluid van de luidsprekers op, wat voor vervelende bijgeluiden en echo zorgt.
Microfoons die ingebouwd zijn in een laptop (of in een webcam voor desktop) vangen daarnaast altijd relatief veel omgevingsgeluid op, omdat ze bedoeld zijn spraak van enige afstand te registeren. Dat betekent dat niet alleen jouw stem, maar ook de echo van de kamer waarin je werkt en bijvoorbeeld geluid van huisgenoten wordt opgenomen.
Headsets hebben doorgaans een ‘near-field-microfoon’ die je vlakbij je mond plaatst en veel minder omgevingsgeluid oppikt. Met een headset op je hoofd heb je bovendien geen storende invloed van luidsprekergeluid op het microfoonsignaal. Elke headset volstaat in principe.
Heb je een setje in-ears van een (oude) smartphone liggen die je op je computer of laptop kunt aansluiten? Perfect. Maar een normale zogenoemde on-ear of over-ear (gaming-)headset is natuurlijk ook uitstekend te gebruiken en een noise cancelling-headset met goede microfoons zoals de nieuwe Bose Noise Canceling Headphones 700 zijn de allerbeste oplossing.
2. Demp de microfoon als je niet praat
Dit is geen hardware-tip, maar wel eentje die de audiokwaliteit bij meetings met meerdere personen sterk verbetert: ben je niet aan het woord? Mute oftewel demp dan jouw microfoon! Op die manier werkt het achtergrondgeluid uit jouw kamer niet verstorend voor de rest van de groep. Sommige software doet dit (deels) automatisch en in bijna alle gevallen zal je sowieso ook een grote mute-button in beeld hebben om jouw microfoon tijdelijk te dempen.
3. Denk aan licht en achtergrond
Het voordeel van videobellen boven normaal bellen is uiteraard dat je degene met wie je spreekt ook ziet. Om dat optimaal te laten verlopen, kan je een paar simpele vuistregels volgen. De belangrijkste is dat er voldoende licht op jouw gezicht moet vallen.
De meeste (ingebouwde) webcams zijn geen wondertjes van lichtgevoeligheid of dynamisch bereik, dus een lamp of raam achter je zorgt er doorgaans voor dat jouw gezicht onderbelicht raakt. Ga daarom bij voorkeur met je gezicht naar een raam toe zitten, of zet een lamp hoog achter je scherm neer, dan ben je het best zichtbaar. Vermijd bewegingen in de achtergrond en ga als het even mogelijk is ook voor een effen achtergrond zitten. De bandbreedte bij videoconferencing-diensten is niet altijd perfect en hoe minder detail er in de achtergrond zichtbaar is, hoe beter de beeldkwaliteit blijft als de bandbreedte even inzakt.
4. Liever bekabeld dan wifi
In datzelfde kader heeft het ook de voorkeur om waar mogelijk een bekabelde netwerkverbinding te gebruiken. Een matige wifi-connectie met een relatief hoge vertraging kan de kwaliteit van een videocall nadelig beïnvloeden. Heb je geen bekabelde verbinding beschikbaar? Voer dan sowieso een zogenoemde speedtest uit op de plek waar je wilt videobellen en controleer of zowel de down- als de uploadsnelheid in orde zijn.
5. Kies een goede webcam
Bovenstaande tips gelden voor elke (ingebouwde) webcam, maar een goede camera is uiteraard essentieel om het beste uit de videoverbinding te halen. Wij hebben de afgelopen jaren meerdere webcamreviews gedaan en een blik op het huidige aanbod leert dat Logitech feitelijk als alleenheerser is overgebleven, waardoor al onze aanraders dan ook van dit merk komen.
Op dit moment is de Logitech Brio 4K (circa 170 euro) onze favoriet. Deze camera heeft een hoge resolutie, is lichtgevoelig en heeft een hoog dynamisch bereik zodat hij ook bij tegenlicht nog goed bruikbaar is. Goedkopere alternatieven zijn de Logitech 922 Pro (circa 90 euro) en de door ons als goed beoordeelde Logitech C920 HD Pro (circa 85 euro) en Logitech C525 (circa 55 euro).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Wereldwijde problemen bij berichtendienst Slack
De wereldwijde storing bij zakelijke berichtendienst Slack is volgens het bedrijf verholpen. Gebruikers van de dienst, waarvan veel bedrijven gebruikmaken, konden zo’n vijf uur lang geen berichten lezen of helemaal niet inloggen. Het bedrijf zegt dat er nog wel problemen zijn bij enkele ondersteunende diensten zoals de koppeling met kalender-apps en notificaties via e-mail. -
PREMIUM
‘Corona, als ik het krijg, gaat het niet goed aflopen’
Het coronavirus is vooral voor bepaalde risicogroepen gevaarlijk. Hoe gaan zij daar mee om? We vragen het ze. Voor deze mensen wassen wij onze handen. -
Dit is waarom je een vouwbare smartphone zou willen kopen
Gisterenavond stelde de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung, de Galaxy Z Flip voor. De vouwbare smartphone is de directe opvolger van de Samsung Galaxy Fold, die uitgesteld werd omdat het vouwscherm niet goed genoeg werkte. Maar waarom zou je nu eigenlijk zo'n plooibare smartphone aanschaffen? -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
eDivisie Ajax wint eDivisie na knotsgekke finaledag
Het is Ajax gelukt om woensdagavond de eDivisie te winnen. Esporters Dani Hagebeuk en Tjardo Paliama wonnen de finale met 2-0 van Vitesse en schrijven 25.000 euro én de landstitel bij. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Grootste marktplaats op dark web ter wereld opgerold
De autoriteiten in Duitsland hebben een einde gemaakt aan de grootste marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna 500.000 gebruikers en meer dan 2400 verkopers, die handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in digitale munten als bitcoin en het anonieme monero.