Volledig scherm
Er wordt steeds minder aangifte van online oplichting gedaan. © anp

We worden steeds minder vaak online opgelicht

Het aantal gevallen van oplichting via internet daalt en dat is voor het eerst. Consumenten letten veel beter op met wie ze zaken doen.

Volledig scherm
© anp

Nog lang niet alle oplichters die spullen aanbieden via internet zijn ontmaskerd. In de eerste 8 maanden van dit jaar hebben ruim 28.000 mensen aangifte gedaan. Ze werden voor in totaal 6,7 miljoen euro opgelicht.

Toch gaat het een stuk beter dan voorheen: het aantal aangiftes van vorig jaar (48.000) zal niet worden gehaald, zegt Harry Jongkind, projectleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. En dat terwijl het totaal aantal aankopen via internet fors toeneemt, evenals de aangiftebereidheid.

Volgens politie en justitie controleren meer mensen eerst of de verkoper bonafide is alvorens er geld wordt overgemaakt. Op mijnpolitie.nl kan een website of rekeningnummer worden gecheckt.

Bij drie meldingen over een mogelijk dubieuze verkoper verschijnt er een waarschuwing in beeld. 1,3 miljoen keer is die database dit jaar al geraadpleegd en dat leidde tot 50.000 waarschuwingen. Samenwerking tussen politie, justitie en de banken leidt ertoe dat rekeningen van oplichters na een telefoontje van de politie razendsnel worden geblokkeerd.

Quote

Rekeningen van oplichters kunnen na een telefoon­tje van de politie razendsnel worden geblok­keerd

Dieven zijn steeds sluwer
De digitale dief moet steeds sluwer te werk gaan. 'Het is als een wapenwedloop tussen de internetkopers en de oplichters,' zegt officier van justitie Jesse van der Putte.

Maar de ouderwetse oplichting komt ondanks de waarschuwingen en preventie nog steeds voor. Digitale tickets voor concerten of pretparken die tien keer worden verkocht. 'Dan staan er tien gezinnen bij de Efteling met hetzelfde kaartje.'

Poll

Op welk platform speel jij games?

  • Xbox One (7%)
  • PS4 (Pro) (23%)
  • PC (16%)
  • Nintendo Switch (4%)
  • Smartphone (8%)
  • Laptop (5%)
  • Ik speel nooit games (36%)
14516 stemmen