Weg met de muisarm: zo kies je de beste computermuis uit
Ook al zijn de meeste laptops tegenwoordig uitgerust met uitstekende touchpads en/of aanraakschermen, veel mensen zweren nog steeds bij een goede computermuis om snel en efficiënt te werken. Een aantal tips voor nog beter thuiswerken.
Draadloze muizen beter
Tot enkele jaren geleden had je met draadloze muizen vooral veel gedoe wegens de soms instabiele verbinding, maar die tijd ligt achter ons. Een draadloos model is vandaag even efficiënt als een usb-model én heeft een grotere reikwijdte. Zo communiceren veel modellen over meer dan vijf meter afstand met je computer.
Ze werken op batterijen, maar die gaan in de regel lang mee.
Draadloze muizen zijn er in twee soorten: je hebt er die via bluetooth werken en je hebt muizen met een gewone radioverbinding. Die laatste reageren iets sneller, waardoor bijvoorbeeld gamers ze toch liever gebruiken dan bluetoothmodellen.
Let op de ergonomie
Aan hun bolle design, waarbij je handpalm op het verhoogde achtereind rust, hebben computermuizen de naam ‘muis’ ontleend. Die klassieke muisvorm staat tegenwoordig zwaar onder druk. Alle fabrikanten voeren hun eigen onderzoek naar hoe muizen het beste in (of onder) de hand liggen, met zo weinig mogelijk belasting voor je vingers en je pols. Vervolgens baseren ze daar de vorm van hun nieuwe producten op.
Ergonomische muizen verschillen dus stevig van vorm ten opzichte van de klassieke muis, maar ook ten opzichte van elkaar. Een goed voorbeeld van zo’n ergonomische muis is de Microsoft Sculpt Comfort Mouse, die zalig in je vingers ligt en bovendien ook over knoppen beschikt die rechtstreeks verbinding maken met Windows 10-functies.
Let (een beetje) op de dpi
En dan zijn er nog de specs of technische specificaties waar ook muisfabrikanten graag mee uitpakken. Een belangrijke om op te letten is de dpi - wat staat voor dots per inch. Het gaat over het aantal puntjes per inch (2,54 centimeter) dat je muis registreert en geeft aan hoe ver je muiscursor op je scherm zal bewegen per inch dat je muis over je bureau-oppervlak glijdt.
Hoe belangrijk dat is? Niet heel erg, als je een doodnormale gebruiker bent. Maar als je bijvoorbeeld om professionele redenen met een beeldscherm met heel hoge resolutie werkt, of als je bureauopstelling uit meerdere schermen bestaat, dan is het wel van belang. Hoe meer oppervlakte, hoe meer snelheid je nodig hebt. En ook gamers hebben vaak graag een hoge dpi. De waardes gaan van iets van 1000 dpi voor de net genoemde Microsoft Sculpt Comfort Mouse naar zo’n 20.000 dpi voor de gamemuis Razer DeathAdder V2.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Gamingmuizen kunnen meer hebben
Een combinatie van de meeste van de zonet genoemde elementen - vooral hoge dpi én ergonomisch - vind je bij gamingmuizen. Ze hebben onder meer het voordeel dat ze robuuster zijn, omdat gamers ze fysiek heel intensief gebruiken. De zonet genoemde Razer DeathAdder V2 heeft bijvoorbeeld een zweetwerende coating. Ook de optische sensor bij gamingmuizen is meestal een heel stuk accurater.
Allemaal elementen die maken dat gamingmuizen vaak toch iets duurder zijn. Een ‘gewone’ muis kost gemiddeld 20 tot 30 euro, bij een gamingmodel is dat een veelvoud daarvan. De SteelSeries 2020, alom bekend als de beste gamingmuis van 2020, kost je ongeveer 100 euro. Maar ze toont ook dat je in gamingmuizen de grootste innovatie vindt: de dpi is regelbaar, zodat je meer snelheid krijgt bij een hoge waarde en meer controle bij een lagere.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je eigen podcast starten? Deze vijf tips helpen je op weg
De afgelopen jaren sprongen nieuwe, Nederlandse podcasts als paddenstoelen uit de grond. Wil je er ook één beginnen? We zetten vijf tips op een rij die je op gang helpen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Getest: Dit is de beste alles-in-1 zwart-witprinter
Wat is de beste alles-in-1 zwart-witprinter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
Zelda, Final Fantasy en Starfield: dit worden de games van 2023
Hoera, het is 2023! Het jaar waar zowat alle grote games van 2022 naartoe verplaatst zijn. Er valt dus behoorlijk wat te spelen. Wat kunnen we zoal verwachten aan nieuwe games in de eerste zes maanden van het jaar? -
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app.