Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Wereldwijde hackaanval met gijzelsoftware gaande: systemen Nederlandse mkb’ers ‘volledig ontoegankelijk’

UPDATEEen aan Rusland gelinkte hackersgroep heeft met een grootschalige cyberaanval, die nog altijd aan de gang is, minstens duizend bedrijven getroffen. De bedrijven zouden zijn getroffen door gijzelsoftware. Er zijn meerdere Nederlandse firma's betrokken, onder andere uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). 

18 reacties

 • T. Kooke

  3 weken geleden
  Natuurlijk zijn het niet de bitcoins die dit veroorzaken! Het zijn IT bedrijven die te pas en te onpas mensen inhuren die niet voldoende opgeleid zijn voor de taak die ze toebedeeld krijgen. De 'dure' mensen eruit en de dagloners erin, IT processen zijn sowieso ingewikkelde systemen. Dat mkb'ers zich niet druk maken om de veiligheid van hun systemen is een crime. Alles alleen via de computer registreren en geen externe backups maken, betekent risico op verdwijnen van privé gegevens van klanten.
 • Jan Willem Roos

  3 weken geleden
  Heb overal backups van en van mijn foto's drie backups en een systeem om zonder internet verder te kunnen werken.
 • L Koenraad

  3 weken geleden
  Ben maar eenvoudige arbeider, zou niet eens weten hoe je aan bitcoins komt laat staan hoe je ze overmaakt naar een wallet (wat dat dan ook is) zoals in het artikel staat.
 • Jaap Spruitenburg

  3 weken geleden
  Kunnen we van hieruit de vraag stellen welke toekomst de bitcoin is toebedeeld? Helaas zit waar geld zit altijd een hele grote zweem van criminaliteit. Dus als we misschien minder waarde zouden hechten aan geld op de banken, en het rondpompen ervan omdat omzet als heilige graal wordt gezien, maar het investeren in het sociaal kapitaal van de samenleving is het moeilijk te hacken of te stelen. En is het een langdurige investering waarvan we lange tijd zullen kunnen blijven oogsten.
 • Roy Alphenaar

  3 weken geleden
  Nogal makkelijk De Russen en anders de Chinezen de rest van de Wereld zijn Engelen.