Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Wereldwijde hackaanval met gijzelsoftware gaande: systemen Nederlandse mkb’ers ‘volledig ontoegankelijk’

UPDATEEen aan Rusland gelinkte hackersgroep heeft met een grootschalige cyberaanval, die nog altijd aan de gang is, minstens duizend bedrijven getroffen. De bedrijven zouden zijn getroffen door gijzelsoftware. Er zijn meerdere Nederlandse firma's betrokken, onder andere uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). 

18 reacties

 • T. Kooke

  1 jaar geleden
  Natuurlijk zijn het niet de bitcoins die dit veroorzaken! Het zijn IT bedrijven die te pas en te onpas mensen inhuren die niet voldoende opgeleid zijn voor de taak die ze toebedeeld krijgen. De 'dure' mensen eruit en de dagloners erin, IT processen zijn sowieso ingewikkelde systemen. Dat mkb'ers zich niet druk maken om de veiligheid van hun systemen is een crime. Alles alleen via de computer registreren en geen externe backups maken, betekent risico op verdwijnen van privé gegevens van klanten.
 • Jan Willem Roos

  1 jaar geleden
  Heb overal backups van en van mijn foto's drie backups en een systeem om zonder internet verder te kunnen werken.
 • L Koenraad

  1 jaar geleden
  Ben maar eenvoudige arbeider, zou niet eens weten hoe je aan bitcoins komt laat staan hoe je ze overmaakt naar een wallet (wat dat dan ook is) zoals in het artikel staat.
 • Jaap Spruitenburg

  1 jaar geleden
  Kunnen we van hieruit de vraag stellen welke toekomst de bitcoin is toebedeeld? Helaas zit waar geld zit altijd een hele grote zweem van criminaliteit. Dus als we misschien minder waarde zouden hechten aan geld op de banken, en het rondpompen ervan omdat omzet als heilige graal wordt gezien, maar het investeren in het sociaal kapitaal van de samenleving is het moeilijk te hacken of te stelen. En is het een langdurige investering waarvan we lange tijd zullen kunnen blijven oogsten.
 • Van Rossem

  1 jaar geleden
  Nogal makkelijk De Russen en anders de Chinezen de rest van de Wereld zijn Engelen.
 1. NCTV: Gijzelsoftware is risico voor nationale veiligheid

  NCTV: Gijzelsoft­wa­re is risico voor nationale veiligheid

  Voor het eerst waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat gijzelsoftware een bedreiging kan vormen voor de nationale veiligheid. Als cybercriminelen er in slagen computers van bijvoorbeeld de Rijksoverheid, waterzuivering of energieleverancier te infecteren, zijn zij in staat de maatschappij te ontwrichten. Zo kan gevoelige informatie weglekken of de elektriciteit- of drinkwatervoorziening verstoord raken.