Volledig scherm
© Shutterstock

Weten hoe hard je fietst met deze fietscomputers

Goeie koopGewoon een rondje fietsen is leuk, voor de strebers onder de wielrenners en mountainbikers is het nog aardiger om precies bij te houden welke prestaties je levert. Daarvoor kun je een sportapp op je telefoon gebruiken, zoals Strava, of kiezen voor een vaste fietscomputer. Je ziet er onder meer de snelheid, de afstand en het calorieverbruik op. Sommige computers houden ook hoogteverschillen bij, leuk voor als je soms een ritje door de bergen of heuvels maakt. Het panel van vergelijkingssite BesteProduct.nl testte negen fietscomputers, met en zonder navigatiefuncties, en selecteerde er drie.

Uitgebreide analyse
Polar V650
Prijs: €220

De Polar V650 biedt veel opties die helpen bij het trainen. Je krijgt er een hartslagmeter met borstband en een stuurhouder bij. Dankzij de hartslagmeter krijg je tijdens het fietsen goed inzicht in welke zone je traint en na het fietsen is de analyse ervan uitgebreid. Het kleurenscherm is helder en goed afleesbaar en de touchscreen reageert ook goed als het scherm nat is.

Polar V650.
Volledig scherm
Polar V650. © Reshift

Enig minpuntje is dat het soms lastig is je resultaten te synchroniseren met je telefoon en apps als Strava. Daar hapert de computer soms.

Begint direct met vastleggen
Sigma Sport BC 5.16
Prijs: €21

Het scherm van deze Sigma is vrij groot en de installatie is eenvoudig. Er zitten vijf functies op: snelheid, tijd en afstand van de huidige rit en tijd en afstand van álle ritjes die je hebt gefietst. De fietscomputer en snelheidssensor blijven ook tijdens hobbelige ritten goed zitten.

Sigma Sport BC 5.16.
Volledig scherm
Sigma Sport BC 5.16. © Reshift

Wie weleens in het donker fietst, moet voor een andere computer kiezen: er zit geen verlichting in het schermpje.

Handig is de automatische registratie van de gereden afstand als je begint met fietsen. Het is dus niet nodig om de computer handmatig aan te zetten, iets wat fietsers nog weleens vergeten.

Wahoo ELEMNT Mini.
Volledig scherm
Wahoo ELEMNT Mini. © Reshift

Anderen volgen je, terwijl jij rijdt
Wahoo ELEMNT Mini
Prijs: €89

Deze Wahoo ziet er basic uit en laat standaardinformatie als snelheid, afstand, tijd en rittijd zien. Maar hij kan veel meer. Zo is hij makkelijk te koppelen met Wahoo’s cadans- en hartslagsensoren. En met je telefoon, waardoor je ook die ziet. De synchronisatie met Strava verloopt soepel en je kunt je prestaties live versturen via je telefoon. Zo kunnen anderen je volgen terwijl jij rijdt. Wil je meer dan een simpele fietscomputer, maar niet zo’n groot ding op je stuur, dan heb je met de Wahoo een mooi en gebruikersvriendelijk compromis.