Wetenschappers maken robot-tentakel voor lastige voorwerpen

De wereld van robotica wordt steeds geavanceerder, maar tot nu toe bleven bepaalde zaken lastig om op te lossen. Zo zijn objecten met vreemde vormen nog niet altijd makkelijk op te pakken met een robothand. Onderzoekers van Harvard University hebben hier een oplossing voor gevonden, en zoals veel technologische ontwikkelingen bevindt de oorsprong van de oplossing zich in de natuur.

De robothanden die we tot nu toe zijn tegengekomen hebben moeite met bijvoorbeeld objecten die een lastig vast te houden vorm hebben of groter zijn dan de robothand zelf. Een nieuwe ‘robothand’ (of robotarm) van de universiteit moet een aantal van deze obstakels kunnen overbruggen: hij lijkt namelijk op een tentakel - met zuignappen en al.

Ook objecten met een meer afwijkende vorm of structuur moet de ‘Tentakelbot’ op kunnen pakken. Zo demonstreert Harvard dat hij prima overweg kan met koffiemokken en walnoten. De arm wordt bestuurd aan de hand van twee luchtkanalen en bijbehorende klepjes. Eén daarvan bestuurt de hoeveelheid lucht in de arm, waardoor deze samentrekt bij het aanpassen van de luchtdruk. 

Door de andere klep te openen en de kanaaltjes naar de zuignappen toe vacuüm te pompen kunnen de zuignappen hun werk doen. Deze zuignapjes op de kleine arm van misschien een centimeter of twintig blijken genoeg te zijn om aardig zware objecten op te tillen, zoals een skippybal.

Robots verschijnen steeds vaker op de bedrijfsvloer. Zo is er al de robotkok en een robotstaart voor ouderen die omvallen.

De robotarm in actie
Volledig scherm
De robotarm in actie © Harvard University