Volledig scherm
© REUTERS

WhatsApp beperkt doorsturen berichten om nepnieuws tegen te gaan

WhatsApp-gebruikers kunnen binnenkort berichten minder vaak doorsturen. Maximaal vijf mensen kunnen dan een doorgestuurd bericht van een gebruiker ontvangen. De regel gold al in India na een test afgelopen zomer. In de rest van de wereld hanteerde WhatsApp een maximum van twintig forwards per dag, maar dat wordt verlaagd. De berichtendienst wil zo het verspreiden van geruchten en nepnieuws tegengaan.

WhatsApp heeft de nieuwe regel aangekondigd op een congres in Indonesië. Mensen die de app hebben, krijgen vanaf vandaag een update waarmee de limiet wordt verlaagd.

WhatsApp had de limiet in India ingevoerd nadat meerdere mensen waren afgeslacht door opgehitste menigtes. De laatste maanden leidden nepberichten op sociale media in India tot woedende menigtes, klopjachten en doden. Zo vermoordden ongeruste dorpsbewoners in mei vorig jaar op verschillende plekken in het zuiden van het land drie mensen en vielen zij meerdere anderen aan. Ze dachten dat het om kinderlokkers ging, nadat op sociale media berichten rondgingen dat die actief waren in de regio. De politie in India zei later dat daar geen enkel bewijs voor is. Ook daarna vielen er nog doden bij tientallen vergelijkbare incidenten. 

Een van de slachtoffers was juist door de overheid ingehuurd om mensen te waarschuwen voor valse geruchten. Volgens WhatsApp sturen mensen in India meer chats, foto’s en filmpjes door dan in alle andere landen.

De berichtendienst schreef toentertijd dat in India 200 miljoen mensen de app gebruiken en dat in dat land de meeste berichten, foto’s en video’s worden doorgestuurd dan in welk ander land dan ook. Er werd een test gedaan rondom het doorsturen van de berichten. In India konden de gebruikers niet meer dan vijf chats tegelijk onderhouden. Ook wordt hun doorstuur-knop verwijderd uit de app. 

Gebruikers met een Android-telefoon krijgen de update het eerst. Mensen met een iOS-toestel moeten nog even wachten.

Waarom is mijn wifi zo slecht? Of hoe kan ik het meest uit Google Assistent halen? Mail ons jouw vragen naar tech@ad.nl

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
    video

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.