Volledig scherm
© Advocatie op Twitter

Woede om seksistische tweet over advocatenkantoor

'Wat vindt u van deze foto: advocatenkantoor of escortservice?' Met deze tekst plaatste een nieuwssite over de advocatuur een tweet over het advocatenkantoor Van Essen. Op Twitter reageren mensen woedend.

Volledig scherm
Marielle van Essen. © anp

Strafrechtadvocaat Marielle van Essen is eigenaar van het Amsterdamse advocatenkantoor. ,,In eerste instantie moesten we heel hard lachen, maar al snel stroomden de reacties binnen. De één nog zuurder dan de ander, maar sommigen staken ons een hart onder de riem. Ik heb de afgelopen jaren een dikkere huid gekregen voor dit soort dingen, maar ik vind het wel heel vervelend voor mijn collega's die zich het schompes werken. Op de foto staan krachtige en ambitieuze vrouwen. Hoe durf je dan zoiets te plaatsen, helemaal als beroepsgenoten?" 

Mannelijke evenknie
De redactie van Advocatie zegt door diverse mensen op de foto te zijn geattendeerd. 'Een vrouwelijke lezer vraagt zich af of we qua website wellicht een mannelijke evenknie van Van Essen kennen. Helaas, die hebben wij niet een-twee-drie paraat.' 

Van Essen gaat geen werk maken van het stukje, maar wordt er naar eigen zeggen wel misselijk van. ,,Als mensen ons iets verwijten, zeg het dan. Maar om dan te proberen om ons een kopje kleiner te maken, dat gaat te ver. Ze gebruiken trouwens ook onze foto zonder toestemming."

Sollicitaties
Bij het advocatenkantoor werken in totaal elf vrouwen en geen mannen. Dat is niet bewust gegaan in het aannamebeleid, legt Van Essen uit. ,,Ik ben opgegroeid tussen broers en neven dus ik had nooit gedacht uiteindelijk een bedrijf met alleen vrouwen te runnen. Maar het is wat het is: de vrouwen waren gewoon altijd beter dan mannen bij sollicitaties."

,,Wij grinniken uiteindelijk wel verder om deze kwestie, maar het is wel vervelend dat wij nu worden weggezet als hoer."

De advocate zegt wel vaker seksisme mee te maken, maar dan vooral in haar eigen beroepsgroep. Klanten uiten zich nooit negatief over het vrouwelijke personeel.