Volledig scherm
© AP

YouTube gaat strijd aan tegen antivaccinatievideo’s; geen verdienmodel meer voor makers

YouTube vertoont geen advertenties meer bij antivaccinatievideo’s. Dat betekent dat de makers er geen geld meer mee verdienen. Het Amerikaanse bedrijf heeft deze keus gemaakt nadat er klachten over de video’s waren binnengekomen.

Volgens YouTube vallen de video’s nu in de categorie ‘gevaarlijke en schadelijke inhoud’. Voor die video’s worden vanaf heden geen advertenties meer afgespeeld, zegt het bedrijf. 

YouTube paste het advertentiebeleid aan na kritiek van Buzzfeed News, dat een fout in het algoritme van de videodienst vond. Met dat algoritme bepaalt YouTube in welke categorie video’s vallen, met daaraan gekoppeld de vraag of er geadverteerd kan worden. Zoekopdrachten met ‘vaccinatie’ leverden geen video’s van antivaxers op, maar bij de aangeraden video’s stonden die wel. Hierdoor werd het bereik van de antivaxers groter, wat volgens Buzzfeed News en adverteerders schadelijk is.

Adverteerders trokken zich - net als vorige week toen een pedofielennetwerk werd ontdekt - massaal terug en eisten verandering van YouTube. Aan die eis is nu gehoor gegeven.

Anti-vaccinatie

Het teruglopende aantal vaccinaties onder kinderen begint een steeds groter wordend probleem te worden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Van de 2-jarigen was vorig jaar nog maar 90,2 procent ingeënt tegen alle ziekten, waaronder mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Dat is ruim 1700 peuters minder dan een jaar eerder. Dit blijkt cijfers van het RIVM dat het Rijksvaccinatieprogramma uitvoert.

Nederland zakte vier jaar geleden voor het eerst onder de grens (95 procent gevaccineerde kinderen) die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO nodig is om voor mazelen groepsimmuniteit te garanderen. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze minder vaak voorkomt. Ook kinderen die niet zijn ingeënt, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Voor groepsimmuniteit is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen.

Niet alleen voor mazelen, maar ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming. Onderzoek van deze krant toonde aan dat op sommige plekken bijna een kwart van de 14-jarigen niet op kwam dagen bij de extra inenting tegen meningokokken. Hoeveel kinderen die prik moeten halen om ervoor te zorgen dat ook de rest van Nederland beschermd is tegen die steeds dodelijkere bacterie, is nog niet duidelijk.