Volledig scherm
Bij filmpjes waarin de echtheid van de maanlanding in 1969 in twijfel wordt getrokken, wordt voortaan een extra tekstballonnetje geplaatst met alternatieve informatie. © AFP

YouTube wil complottheorieën ontkrachten met Wikipedia-artikelen

YouTube is van plan teksten van Wikipedia te plaatsen bij video's over complottheorieën en hoaxen. Dat maakte topvrouw Susan Wojcicki gisteren bekend tijdens een vraaggesprek op het Amerikaanse evenement South by Southwest.

Aan de hand van een lijst met populaire samenzweringsonderwerpen kiest Youtube uit onder welke video's informatieve teksten worden geplaatst. Op de lijst staan bijvoorbeeld het idee dat de eerste maanlanding in een filmstudio is opgenomen en de theorie over het verspreiden van chemtrails door de overheid. Dat zijn schadelijke chemische stoffen die volgens sommigen aan luchtvaartmaatschappijen worden verstrekt om vervolgens met passagiersvliegtuigen op grote hoogte te worden losgelaten. 

Ander perspectief

Maureen Fitzgerald on Twitter

New from @YouTube - CEO Susan Wojciki announces a feature to fight conspiracy theories w/ related links to news, Wikipedia #sxsw

Het online videoplatform van Google wil met de zogenoemde information cues de kijker een ander perspectief bieden dan wat er in de video wordt verteld, meldt techwebsite The Verge. YouTube lijkt met de stap te reageren op de beschuldiging dat het vorige maand een samenzweringsvideo over een schietpartij op een middelbare school in Florida te veel aandacht gaf. Bij de tragedie in het plaatsje Parkland vielen 17 doden, maar een anonieme gebruiker claimde in een filmpje dat een van de overlevenden een acteur was. Hij zou ingehuurd zijn door 'linkse activisten'.

Het algoritme van YouTube pikte de populariteit van het filmpje op en plaatste het in een lijst met trending nieuwsvideo's. Daardoor bereikte het razendsnel een groot publiek, voordat moderatoren ingrepen. Zij verwijderden de video omdat de inhoud tegen de huisregels van de site inging over intimidatie en pesterijen.

Deze maatregel betekent niet dat alle complotvideo's geblokkeerd worden, verzekerde Wojcicki. ,,We willen alleen maar aanvullende informatie bieden'', zegt ze.

Ook andere sociale media strijden tegen nepnieuws en desinformatie op hun platforms. Zo kijken Twitter en Facebook naar maatregelen om samen met journalistieke organisaties betrouwbaar nieuws een duidelijk podium te geven.

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (12%)
  • De snelheid (29%)
  • Veiligheid en privacy (32%)
8849 stemmen