Zelfrijdende robot bezorgt pakketjes aan huis

videoWebwinkel Amazon gaat kleine zelfrijdende voertuigjes inzetten om pakketten te bezorgen, in eerste instantie als test in de Amerikaanse staat Washington. Tijdens de testperiode is er altijd een bezorger bij om te checken of het goed gaat.

De zelfrijdende robot rijdt met de snelheid van een wandelaar over de stoep met behulp van een elektromotor. Hij stopt bij klant voor de deur, waarna die het pakketje eruit kan pakken, zo blijkt uit een video die Amazon online heeft gezet. De webwinkel begint met zes van zulke robotjes, die de naam Scout hebben gekregen.

Scout - ongeveer zo groot als een kleine vriezer - kan autonoom rijden over de stoep, maar er zal altijd een bezorger van Amazon aanwezig zijn bij de ritten van het voertuig. De bezorging via Scout is vooralsnog een test en gebeurt alleen overdag, als het licht is, vijf dagen per week. Amazon maakt geen technische details bekend van het zelfrijdende systeem. De test gebeurt in een niet nader genoemde stad in Snohomisch County, een gebied iets ten noorden van Seattle. Daar heeft Amazon zijn hoofdkantoor.

Amazon heeft nog geen plannen bekendgemaakt waaruit moet blijken op hoe grote schaal Scout wordt ingezet voor de bezorging. Het is een van de vele initiatieven van de webwinkel om de bezorging te automatiseren. Het Amerikaanse bedrijf experimenteert verder onder meer met drones.

Volledig scherm
Scout © Amazon
  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”