Zes handige functies in Gmail die je nog niet kende
Maildienst Gmail bevat een hoop handigheidjes en geheime functies die lang niet iedereen kent. We zetten er zes op een rij om zelf uit te proberen.
De kans is groot dat je Gmail wel eens hebt gebruikt. Maar waarschijnlijk heb je niet alles uit de maildienst gehaald, omdat je die extra functies niet kent. Je kunt er tegenwoordig meer mee dan alleen rondmailen en berichtjes lezen. Veel van die handige foefjes zorgen ervoor dat je minder lang bezig bent om je inbox op te ruimen of lange mails te tikken.
Handige shortcuts
Gmail heeft veel slimme shortcuts die je flink wat tijd besparen. Wil je zien welke? Druk, terwijl je in Gmail bent, op ‘Shift-?’ en je ziet een hele waslijst aan shortcuts. Sommigen staan automatisch aan, anderen dien je via de instellingen aan te vinken.
Wanneer je een e-mailconversatie bekijkt, druk je op de N-toets om naar het volgende bericht in de conversatie te gaan en op de P-toets om naar het vorige bericht te gaan. Druk op de Entertoets om berichten in een conversatie uit te vouwen of in te klappen.
Druk op de C-toets om een nieuw bericht op te stellen. Gebruik Shift-C om een bericht in een nieuw venster op te stellen of op de D-toets om een bericht in een nieuw tabblad op te stellen. Als je een e-mail geopend hebt, ga je met de J-toets naar de volgende e-mail in je Postvak IN en met de K-toets naar de vorige e-mail.
Als je een gesprek hebt geopend, drukt je op de R-toets om de afzender te beantwoorden en op de A-toets om iedereen te beantwoorden. Met de F-toets kun je een gesprek doorsturen. Druk op Shift met een van deze commando’s en je doet al deze handelingen in een nieuw venster.
Negeren van ellenlange gesprekken
Soms word je ongevraagd meegenomen in eindeloze mailconversaties waar je niet op zit te wachten. Je kunt deze gesprekken simpelweg negeren (of ‘muten’). Druk op de drie verticale puntjes aan de bovenkant van de mail (naast het label-icoontje) en kies dan ‘negeren’.
Daarna wordt het bericht verplaatst naar je archiefmap. Je kunt ook – als je shortcuts hebt ingeschakeld – de desbetreffende conversatie selecteren en de M-toets gebruiken om hem te dempen. Alle toekomstige reacties blijven uit je Postvak IN. Lekker rustig.
Zelfvernietigende e-mails instellen
Je kunt binnen Gmail een bericht automatisch laten vernietigen. Net als in Mission Impossible, maar dan minder explosief.
Schrijf een mail en klik vervolgens op het icoontje onder je bericht met het slotje en de klok. Je komt dan in een nieuw minivenster waarin je kunt kiezen hoelang het bericht blijft bestaan voordat het verloopt. Iedereen die de e-mail ontvangt, kan hem niet doorsturen, kopiëren, afdrukken of downloaden. Zeer handig voor e-mails die gevoelige informatie bevatten.
Plakken en organiseren met labels
Iedereen weet dat je mappen kunt maken waar je e-mails naar toe sleept, maar wat als je deze gedachte nu eens omdraait. In plaats van een bericht in een map te plaatsen, wordt het label op het bericht geplaatst en zo automatisch in de bijbehorende map. Hierbij doet het label dienst als stickertje boven op je mail. Bovendien kun je meerdere labels op een mail plaatsen. Zo houd je meer overzicht in je postvak.
Deze truc geldt ook voor mail die je aan het opstellen bent. Je kunt mappen daarnaast voorzien van kleurtjes en ook weer sub-labels maken binnen een map. Labels maak je eenvoudig aan middels het vierkante pijltje naar rechts onder de e-mailzoekbalk, vlak voor de drie puntjes met ‘Meer’.
Sneller je inbox opruimen
Om het wissen van ongewenste mail te versnellen, kun je de ‘Automatisch doorgaan’-functie inschakelen. Hiermee stuurt Gmail je niet terug naar je inbox als je een geopend bericht verwijdert. Om auto-advance in te schakelen, ga je naar je Gmail-instellingen en kies je vervolgens voor ‘Alle instellingen’. Onder het tabblad ‘Algemeen’ klik je vervolgens op ‘Geavanceerd’, daar vind je ‘Automatisch doorgaan’. Aanklikken, wijzigingen opslaan en snoeien maar.
Standaardmailtjes slecht? Nee joh, handig juist
Als je vaak hetzelfde (soort) bericht mailt, kun je veel tijd besparen door hiervoor een sjabloon te maken. Je kunt tientallen verschillende Gmail-sjablonen aanmaken, die je met een paar klikken in de tekst van een e-mail kunt invoegen. Vervolgens doe je een paar persoonlijke aanvullingen en klaar.
Ga naar de instellingen en klik onder het tabblad ‘Algemeen’ op ‘Geavanceerd’. Klik op de functie om hem aan te zetten. Ga terug naar je inbox, open een nieuwe mail en typ exact wat je wilt dat de tekst van het sjabloon wordt. Als je klaar bent, klik je op het menu met drie puntjes ‘Meer’ rechtsonder in het venster met de tekstopmaak. Ga naar ‘Sjablonen’ en selecteer vervolgens ‘Concepten opslaan als sjabloon’.
Nu hoef je het sjabloon alleen nog maar een gemakkelijk herkenbare naam te geven, bijvoorbeeld ‘gelikt salespraatje’. Om een sjabloon te gebruiken, open je een nieuw pop-upvenster voor het opstellen van e-mail, klik je op het menu met de drie puntjes en opnieuw op ‘Sjablonen’, en selecteer je de naam van het sjabloon dat in het menuscherm verschijnt.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom is mijn internetverbinding trager dan beloofd?
Wil je weten hoe snel je huidige internetverbinding op je apparaat is, tik dan ‘Hoe snel is mijn internet?’ in Google. Er komt dan een blok met een Internetsnelheidstest naar boven, waarbij je direct in de zoekmachine kunt testen hoe snel je internet is. Druk op ‘Snelheidstest uitvoeren’. Na enkele seconden verschijnt de download- en uploadsnelheid van je apparaat in beeld. Een snelheidstest kun je ook uitvoeren in de browser via speed.measurementlab.net of speedtest.net. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Je kunt je kind met een AirTag of smartphone overal volgen, maar moet je dat willen?
Telefoons met gps, apparaatjes voor op de fiets en nu zelfs kleine AirTags om aan je sleutels vast te maken. Positietrackers zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar - handig als je wil weten waar je kind is. Maar moet je dit als ouder wel willen? -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Controleer deze tv-instellingen goed voor het EK-duel begint
Vanavond om 21:00 uur zit Nederland weer massaal voor de televisie om Oranje tijdens het EK voetbal aan te moedigen. Met wat techtips zorgen we dat je de wedstrijd optimaal kunt volgen.
-
Vijf to-do-apps die je leven een stuk overzichtelijker maken en je meer rust geven
Vergeet je altijd dingen? Zie je soms door de bomen het bos niet meer en lijken er niet genoeg uren in de dag te zitten? Dan is het maken van een to-do-lijst een ideaal hulpmiddel voor zowel werk als privé. Zo’n lijstje is natuurlijk van alle tijden, maar tegenwoordig heb je ook heel handige smartphone-apps, waardoor het nog makkelijker wordt. Dit zijn de vijf beste apps. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft.