Zo gaat de accu van je telefoon (en andere gadgets) veel langer mee
Bijna iedereen heeft er last van: Toen je hem net kocht, ging de batterij van je telefoon met gemak een hele dag mee, maar na verloop van tijd lijkt het alsof je hem steeds sneller weer moet opladen. Met deze bespaartips verbeter je de batterijduur.
We besteden meer tijd aan onze mobiele telefoon dan ooit tevoren. We appen, gamen, mailen, surfen, lezen de krant online, checken aandelen, navigeren, luisteren muziek, kijken Netflix en beheren onze social media ermee.
Al die activiteiten slurpen energie. Gelukkig wordt de techniek voor snelladen steeds beter, maar veel handiger is het om een aantal besparingstips nu al toe te passen.
Laad niet volledig op
Over het opladen van je smartphone bestaan veel feiten en fabels, maar de gouden regel is: wacht nooit totdat je telefoon bijna uitvalt of helemaal uit is gegaan om hem dan pas weer op te laden. Zodra je batterijniveau tot 10 à 20 procent is gedaald, doe je er goed aan de smartphone op te laden. Als de accu van de telefoon namelijk volledig leeg is, kan de batterij zogenaamd ‘diep ontladen raken’, waardoor hij licht beschadigd raakt.
Andersom geldt ook: 100 procent opladen is niet per se het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen accu slijt namelijk sneller. Een accu van een smartphone kan ongeveer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer in zijn geheel worden opgeladen voordat hij begint te slijten.
Veel mensen hangen hun telefoon ‘s nachts aan het stopcontact, zodat ze de volgende dag weer met een volle accu kunnen beginnen. Dat raden we dus af. In het ideale geval hou je je smartphone zo rond de 60 tot 80 procent volgeladen.
Pas instellingen aan
Je kunt de batterijduur verlengen door de automatische helderheid of brightness-functie aan te passen. Veel apps hebben tegenwoordig bovendien een donkere modus en die kost in de regel minder stroom, omdat er minder witte vlakken hoeven te worden verlicht.
Een andere tip betreft het gebruik van een draadloos netwerk. Een wifiverbinding verbruikt minder stroom dan een mobiel netwerk (4G of 5G), dus laat zoveel mogelijk de wifi ingeschakeld. Dat moet thuis of op het werk in ieder geval geen probleem zijn.
Een simpelere tip is deze: zorg dat je steevast de laatste versie van het besturingssysteem hebt gedownload. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid en privacy, maar bij zowel iOS als Android worden ook regelmatig verbeteringen aan de batterij toegevoegd.
Don’t push it
Locatie bijhouden, notificaties en pushberichten slurpen energie. Iedere notificatie verbruikt een beetje stroom, omdat jouw smartphone als het ware steeds weer opnieuw wakker schrikt. Voordat je het doorhebt krijg je AD-meldingen, actuele updates over neerslag, al je mails en WhatsApp-berichten geserveerd. Vraag jezelf af: heb je dat nu echt nodig?
En als je dan echt niet meer weet wat je moet doen, maar nog even doormoet met je smartphone, kun je altijd nog de spaarstand van je telefoon aanzetten.
Bespaar energie op laptops
De bovenstaande tips kun je meestal ook toepassen op tablets en laptops. Verminder de schermhelderheid, hou niet te veel tabbladen en programma’s open, minimaliseer je notificaties en laad niet pas op als de accu van je Macbook, Surface Go of Chromebook op 1 procent staat.
En let op: veel toetsenborden van laptops hebben verlichting, zodat je ook bij weinig licht in de avond kan werken. Soms laat je deze functie per ongeluk aanstaan, zonder dat je het doorhebt. Af en toe dus even checken en weer naar uitzetten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMOverzicht
Datingapps enkel voor de elite of hoger opgeleiden: de wereld van online daten
Wellicht heeft je relatie covid niet overleefd of durf je nu pas weer volop te daten. Alleen: hoe moest dat ook alweer, flirten? Op datingapps kun je je skills verbeteren. We zetten de bekendsten op een rijtje.
-
Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte? -
Getest: Dit is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera
Wat is de beste grote systeem- en spiegelreflexcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Een 4K-scherm voor weinig geld? Deze moet je hebben
Heb je net in een nieuwe pc of gameconsole geïnvesteerd, dan is het goed mogelijk dat de bodem van je portemonnee in zicht komt. Gelukkig hoeft een prima scherm geen kapitalen te kosten. We zetten er een paar op een rij, waarbij de goedkoopste voor slechts 250 euro over de toonbank gaat.