Volledig scherm
Aurora Borealis © Burgemeester Jari Rantapelkonen van Enontekiö

Zo geniet je vanuit je luie stoel van het adembenemende noorderlicht

Het is december en in het noorden van Europa is de zon bijna niet te meer te zien is. Gekmakend, zou je kunnen denken, maar in het noorden van Finland denken ze daar anders over. Daar wordt de ‘poolnacht’ als de mooiste tijd van het jaar gezien. Wij kunnen thuis nu ook meegenieten.

Er zijn namelijk heel veel webcams die 24 uur per dag, zeven dagen per week uitzenden. Toegegeven, soms ligt er een dik pak sneeuw op de lens of is het zo mistig dat er net tien meter te zien is, maar de rest van de tijd worden geduldige kijkers beloond met een prachtig schouwspel. Denk aan een onnatuurlijke hemel, met tinten en lichten van paars, groen en geel. In drie uurtjes tijd komen er totaal verschillende kleuren voorbij. Om 10.00 uur was de hemel een ijzig blauw, nog geen uur later was 't sneeuwwit. En wie echt geluk heeft, kan zelfs een glimp opvangen van Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht. 

Vanaf begin december tot begin januari gaat de zon ‘permanent’ onder in Noord-Europa. Door de ligging van de aarde tegenover de zon is er weinig tot geen zonlicht mogelijk. ,,De mensen hier zijn er dol op. De hemel heeft de prachtigste kleuren. In de zomer zijn die nooit zo intens. Nee, winterblues en doktersadvies, dat is meer voor zuiderlingen’’. zegt een inwoner van Enontekiö tegen de Belgische krant De Standaard. De webcams zijn volgens het dagblad door de Finse overheid neergezet.

Ook de Borealis zien? Dat kan je nog proberen tot ongeveer maart, maar december en januari zijn de beste maanden, aldus de expert.

Hieronder een overzicht van de mooiste webcambeelden.

Webcam dorpje Noord-Finland

Livestream Aurora Borealis

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen