Zo haal je zoveel mogelijk leven uit de batterij van je smartphone of laptop
Is de batterij van je smartphone of laptop wel eens leeg terwijl je nog een stukje dag over hebt? Dat kan heel irritant zijn als je het apparaat niet direct kunt opladen. Er zijn gelukkig simpele manieren om langer met een enkele batterijlading te doen.
Smartphones en laptops worden steeds sterker en sneller, maar de accu in deze apparaten heeft moeite om dat allemaal bij te houden. Daardoor kan het gebeuren dat je apparaat te vroeg leeg is. Met onderstaande tips kun je in sommige gevallen uren langer je apparaat gebruiken zonder dat je hoeft op te laden.
Zet de helderheid van het scherm lager
Het liefst willen we onze apparaten in optimale vorm gebruiken, bijvoorbeeld door het beeldscherm zo helder mogelijk te zetten. Dan ziet het beeld er toch het mooiste uit. Maar op deze manier zorg je er ook voor dat de batterij supersnel leeg raakt. Met een lagere helderheid gaat de batterij langer mee. Doe dat niet alleen als de batterij bijna leeg is, maar al direct aan het begin van de dag. Op die manier bereik je een hoop tijdwinst.
Batterijbesparing inschakelen
Of je nou een Windows-laptop, Macbook of smartphone gebruikt: de meeste apparaten hebben een batterijbesparingmodus. Deze modus schakelt automatisch in als de accu bijna leeg is, maar je kunt de optie ook handmatig inschakelen om de accu de hele dag door te besparen. Staat deze functie ingeschakeld, dan worden er bijvoorbeeld geen updates gedownload of back-ups geüpload. Dat zijn processen waar je geen erg in hebt, maar die op de achtergrond toch stiekem aan je batterijduur knabbelen.
Apps en tabs sluiten: op laptop wel, op smartphone niet
De manier waarop smartphones en laptops met apps omgaan is erg verschillend. Op laptops gaat je batterij sneller leeg als je veel programma’s en tabbladen in je webbrowser open hebt staan. Daarom is het slim om zoveel mogelijk programma’s en tabbladen te sluiten als je die toch niet gebruikt. Zeker zware apps en programma’s zoals games en videostreams slurpen je batterij leeg.
Op smartphones is dat een ander verhaal. Deze apparaten zetten apps en tabbladen die je niet gebruikt namelijk heel slim op pauze. Als je apps regelmatig helemaal afsluit en daarna weer opent, belast dat de batterij juist extra.
Gebruik de donkere modus
Zoals een helder scherm meer batterij verbruikt, doen heldere elementen op het scherm dat ook. Daarom kun je tegenwoordig op de meeste smartphones en laptops een donkere modus inschakelen. Daarmee worden onder andere menu’s en de bovenkant van je webbrowser donker gemaakt om de accu te besparen.
Wifi en bluetooth uitschakelen en de vliegtuigmodus
Als je geen draadloze verbindingen nodig hebt, kun je wifi en bluetooth het beste uitschakelen. Zo hoeft de modem in je apparaat niet constant te zoeken naar nieuwe draadloze verbindingen.
De ultieme manier om stroom te besparen is de vliegtuigmodus van je smartphone. Met deze modus ingeschakeld kun je helemaal geen data verbruiken en hoeft je telefoon dus niet te zoeken naar zendmasten, niets te downloaden en niets te uploaden. Het zal je verbazen hoe langzaam de accu van je smartphone leegloopt met de vliegtuigmodus ingeschakeld.
Locatievoorzieningen uitschakelen op je smartphone
Controleer hoe het zit met de locatievoorzieningen op je smartphone. Als apps constant je locatie moeten bepalen, is dat enorm belastend voor de accu in je smartphone. Daarnaast is het ook niet al te best voor je privacy, dus je hebt een dubbele reden om eens in die instellingen te duiken.
Installeer updates op het juiste moment
Als je op je accu wil besparen, moet je uiteraard geen updates gaan installeren. Het downloaden en installeren daarvan vraagt namelijk veel van je apparaat en kost dus ook stroom. Maar als je apparaat lekker comfortabel met de stekker in het stopcontact zit, is het juist wel belangrijk om zoveel mogelijk updates te installeren. Menig update optimaliseert het systeem namelijk waardoor je apparaat soms zuiniger draait. Bovenal zijn updates belangrijk voor je veiligheid, maar dit is een fijne extra bonus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stress over wat en hóé te koken vanavond? Probeer deze apps
Zit jij ook regelmatig met je handen in het haar over wat je vanavond moet koken, of heb je juist een ambitieus kookproject en geen flauw idee waar je moet beginnen? Deze apps helpen je een handje in de keuken. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Met deze gadgets wordt je e-bike nog een stuk leuker
De populariteit van e-bikes blijft groeien en ook die van de bijbehorende accessoires. De een handiger dan de andere. Wij verzamelden de leukste opties. -
Is een snellader gevaarlijk voor je telefoon?
De meeste telefoons van tegenwoordig kunnen snelladen. Zoals de naam doet vermoeden zit de batterij van je toestel hierdoor sneller vol dan normaal. Heel handig natuurlijk, maar is het niet slecht voor je telefoon? -
Hack bij KLM en Air France: gegevens frequente reizigers mogelijk op straat
KLM en Air France zijn afgelopen week getroffen door een hack van de ledenlijst voor het regelmatigereizigersprogramma Flying Blue. Bij de hack kunnen persoons- en reisgegevens buitgemaakt zijn, waarschuwen beide maatschappijen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Zo worden echte acteurs in een game of animatiefilm gestopt
In moderne games spelen echte acteurs de hoofdrol, die met gekke pakken hun bewegingen vastleggen. Dat noemen ze ‘motion capture’, maar hoe werkt dat eigenlijk? -
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.