Zo loopt het EK op jouw tv niet 20 seconden achter op het beeld van je buren
Niks is tijdens het EK vervelender dan een achterlopend tv-beeld. Dat je de buren al hoort juichen bij een fenomenaal doelpunt, terwijl de bal op jouw scherm nog op de middenstip ligt. We helpen je om dit te voorkomen bij de wedstrijd van vanavond.
De tijden waarin live-televisie voor iedereen op exact hetzelfde moment afspeelt zijn al een tijdje voorbij. Met de komst van smart-tv’s, settopboxen en allerlei streamingdiensten kijken we op meerdere manieren naar onze live-programma’s, waarbij nogal eens kan afwijken hoe snel het beeld binnenkomt.
Dat heeft grotendeels te maken met hoe live-televisie wordt verspreid. Een traditioneel tv-signaal is het snelst en laat je als eerste zien wanneer er wordt gescoord.
Kijk je via een app zoals NLZIET, NPO Start of Ziggo Go, dan is sprake van vertragingen. Dat komt door de manier waarop deze bedrijven je videobeeld verspreiden. In feite ontvangen zij een tv-signaal, dat zij daarna moeten omzetten naar allerlei digitale formaten om mee te streamen. Dat kost tijd, waardoor de video later bij jou terecht komt.
De bedrijven achter bovengenoemde apps proberen die vertraging zo minimaal mogelijk te houden, maar bij de vorige wedstrijden bleek dit niet altijd te lukken. Dat kan oplopen tot een vertraging van 30 seconden vergeleken met een gewoon tv-signaal.
Zorg dat je zo traditioneel mogelijk het EK kijkt
Wie de wedstrijd zo actueel mogelijk wil volgen, kan daarom het beste op traditionele wijze kijken. Bijvoorbeeld via het kastje van je televisieprovider of zelfs via het ouderwets analoge signaal dat via je kabel binnenkomt.
Let wel op: providers zoals Ziggo bieden sinds april dit jaar geen analoge televisie meer aan. Bovendien ziet een analoog beeld er een stuk lelijker uit door de veel lagere resolutie. Digitale kabel is wat dat betreft de beste keuze.
Ga desnoods naar een vriend
Het kan zijn dat je geen settopbox of analoog signaal hebt om op terug te vallen, en daarom genoodzaakt bent een app te gebruiken. In die situatie zijn er helaas weinig manieren om iets aan het vertraagd beeld te doen: je bent afhankelijk van de grillen van de appontwikkelaars.
In dat geval kun je er eigenlijk alleen nog voor kiezen om de wedstrijd bij iemand anders te kijken, die wel de juiste middelen in huis heeft. Al moet je dan weer rekening houden met de huidige coronaregels.
Problemen met 4K-beeld
De vertraagde beelden zijn niet het enige videoprobleem tijdens dit EK. KPN en Ziggo bieden een kanaal waar de wedstrijden in 4K bekeken kunnen worden, maar het beeld is volgens kijkers donker en flets. Tijdens een wedstrijd was er zelfs een minuut lang geen beeld op het experimentele kanaal.
Daar wordt volgens de NPO aan gewerkt, al is het volgens een woordvoerder onzeker of iedereen het gewenste beeld zal krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo worden echte acteurs in een game of animatiefilm gestopt
In moderne games spelen echte acteurs de hoofdrol, die met gekke pakken hun bewegingen vastleggen. Dat noemen ze ‘motion capture’, maar hoe werkt dat eigenlijk? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Het EK is in 4K te kijken, maar dat werkt niet zomaar: dit heb je nodig
Het EK voetbal is dit jaar voor het eerst te zien in een haarscherpe 4K-resolutie. Maar wat heb je nodig om deze mooiere beelden ook thuis op jouw televisie te bekijken? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Hackers van MediaMarkt en 1500 anderen gesnapt: politie keek halfjaar mee met data-dieven
Eén van de grootste ransomware-netwerken ter wereld is opgerold. Het Hive-netwerk maakte het afgelopen anderhalf jaar honderden slachtoffers, melden de FBI en Europol. De Amerikaanse politie keek maandenlang mee en voorkwam dat nieuwe slachtoffers samen 120 miljoen euro losgeld moesten betalen. ,,Hiermee is het vertrouwen in dit soort hackers flink aangetast.”
-
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
200 miljoen mailadressen van Twitter-gebruikers op straat na hack
Bij een virtuele inbraak bij Twitter zijn de e-mailadressen van 200 miljoen gebruikers buitgemaakt. Die werden door de hackers op een hackersforum geplaatst, zo heeft een Israëlische veiligheidsonderzoeker bekendgemaakt. De virtuele diefstal was vlak voor kerst ook al gemeld, maar de precieze omvang van de schade was niet duidelijk. -
Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude.