Volledig scherm
© ANP / Pixabay, bewerking: ADR

Zo vermijd je dat Facebook je batterij leegslurpt

Facebook is een batterijverslindende app. Zeker wanneer je ook nog eens Facebook Messenger hebt, de aparte applicatie om berichtjes te sturen of video- en audiogesprekken te houden, is je batterij vaak geen lang leven beschoren. Gelukkig bestaan er trucjes om te vermijden dat Mark Zuckerbergs creatie je aan je lader laat vastzitten.

Door de jaren heen zijn er op de Facebook-app voor iOS en Android functies bijgekomen die steeds meer vragen van je batterij. Zo suggereert Facebook bijvoorbeeld waar je je in je buurt op vrijdagavond het beste kunt vermaken of kan de app je vertellen waar je vrienden uithangen. Soms handig, maar je batterij moet er hard werk voor leveren. Deze functies zijn mogelijk doordat Facebook gebruikmaakt van je locatie. Door de locatievoorzieningen uit te schakelen, zal je batterij het al veel langer uithouden.

Automatisch afspelen

Een andere grote boosdoener zijn de video’s die automatisch afspelen op de achtergrond. Ook dat kan je in de instellingen veranderen onder ‘video’s en foto’s’. Je kunt de functie of helemaal uitschakelen of je kunt ervoor kiezen de video’s enkel automatisch te laten afspelen wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk. Dat is dus niet enkel gunstig voor je batterij, maar ook als je niet over ongelimiteerd mobiel internet beschikt.

Wat vervolgens ook nog kan helpen, is het aantal automatische notificaties op een dag beperken. Ben je lid van een hyperactieve groep die met haar dagelijkse activiteiten je batterij nodeloos onder druk zet, dan kan je instellen van hen geen meldingen meer te krijgen.

De radicale aanpak

De beste manier om je batterij te sparen, is de app van je smartphone te smijten. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat je dan plots veroordeeld bent tot digitaal sociaal isolement. Je kunt ook zonder de app het doen en laten van je vrienden volgen door af en toe via je browser naar de mobiele website van Facebook te gaan.

Nog een andere mogelijkheid is gebruikmaken van het minder gulzige broertje van Facebook, de Facebook Lite-app, die beschikbaar is voor Android.