Zo verwijder je vooraf geïnstalleerde apps van je smartphone
Op smartphones staan ongebruikte of zelfs ongewenste apps. Een deel daarvan is zelfs al geïnstalleerd als je de telefoon voor het eerst opstart. Kun je eenvoudig van die apps afkomen? En waarom zou je dat eigenlijk willen?
Om met dat laatste te beginnen: iedere app neemt een stukje van de opslagruimte van je apparaat in beslag. Bij een smartphone met weinig opslagruimte moet je mogelijk eerst apps verwijderen om andere te kunnen installeren. Verder zit je niet te wachten op een lange lijst van geïnstalleerde apps waarvan je maar een deel gebruikt.
Koop een ‘schoon’ Android-toestel
Omdat voorkomen meestal beter is dan genezen kun je bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone alvast kiezen voor een merk dat niet heel veel eigen apps mee-installeert. Zo zijn er telefoons die worden verkocht met een ‘pure’ versie van Android, zonder allerlei poespas die de fabrikant erbij installeert. Telefoons van bijvoorbeeld Nokia, Motorola en Google zelf zijn van zo’n schone Android voorzien, die ook bekendstaat als ‘stock Android’ of Android One.
Bij iPhones heb je overigens maar één smaak van besturingssysteem iOS en hoef je hier geen rekening mee te houden.
Apps verwijderen van een iPhone
In iPhones vanaf iOS 14 (beschikbaar voor minimaal een iPhone 6S) houd je een pictogram even ingedrukt tot een menu verschijnt en je ‘Verwijder app’ kunt kiezen. Hierna verschijnt een menu waarbij ‘Verwijder app’ de app definitief van het toestel verwijdert en ‘Verwijder van beginscherm’ de app, sinds iOS 14, in de App Library verstopt.
Dat lukt niet bij alle apps; bij sommige systeemapps staat geen verwijdermogelijkheid. Andere apps lijken verwijderd, maar blijven toch deels werken. FaceTime is zo’n voorbeeld, want je kunt na het verwijderen vanuit contacten of telefoon nog steeds via FaceTime bellen.
Je kunt ook in ‘Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag’ door je apps gaan en op de te verwijderen apps tappen. Lukt het wissen niet, kijk dan even in ‘Instellingen > Schermtijd’. Is deze optie ingeschakeld, kijk bij ‘Beperkingen > iTunes Store en App Store’ of ‘Apps verwijderen uit staat.
Apps verwijderen bij Android
Bij Android hangt het van de versie of het merk smartphone af waar en of je de optie ‘Verwijderen’ ziet. Bij sommige smartphones krijg je in het menu dat je ziet als je het pictogram even vasthoudt ook een verwijder optie. Bij andere modellen schuif je het pictogram naar boven en kun je kiezen voor twee soorten verwijderen, waarvan die met het kruisje de app alleen van het actieve scherm verwijdert. De app kan dus nog steeds in je telefoon staan en ook nog actief zijn.
Beter kun je direct naar het instellingen-scherm gaan. Kies daar ‘Apps en Meldingen’ en dan ‘Alle (xxx) apps’ bekijken. Je ziet daar dan een verwijder-pictogram, met prullenbak, of een uitschakel-pictogram. Het laatste betreft systeemapps, waarvan Google vindt dat je ze niet verwijderen kan, omdat ze cruciaal zijn voor het functioneren van de smartphone.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gameshows in de zomer
Dit zijn de aankondigingen van Sony’s State of Play
De E3, het grootste evenement van het jaar voor videogames, gaat deze maand niet door. Wél is er een druk online programma waarin ontwikkelaars hun nieuwe games aankondigen. Met vandaag: de State of Play presentatie van Sony. -
De beste games voor...
De beste games om met je kind te spelen: van deze spellen geniet je samen
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen en het is veel makkelijker om mee te beginnen dan je denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games om samen met je kind te spelen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Gameshows in de zomer
Dit zijn de games onthuld op Summer Game Fest
De E3, het grootste evenement van het jaar voor videogames, gaat deze maand niet door. Wél is er een druk online programma waarin ontwikkelaars hun nieuwe games aankondigen. Met vandaag: alle aankondigingen van de Summer Game Fest. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Gameshows in de zomer
Gamebeurs E3 is niet meer, toch strooien gamemakers via deze streams met nieuws
Dit was altijd de week van gamebeurs E3, waar het grootste gamenieuws voor het komende jaar bekend wordt gemaakt. De beurs is er dit jaar niet, maar de komende dagen doen uitgevers en gamebedrijven toch veel uit de doeken. Zet deze livestreams dus met rood in je agenda. -
De beste tv om het EK 2021 op te kijken komt uit 2020
Het duurt nog een paar weken tot het EK definitief van start gaat. Omdat de coronacrisis stadionbezoek en reizen beperkt, zullen nog meer mensen dan normaal het voetbalgeweld op televisie volgen. Wij hebben daarom samen met technologiesite Tweakers daar de beste tv voor uitgezocht. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.