Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
Vroeger was het sowieso oppassen geblazen, want zodra je de grens over kwam, schoot de prijs van je data door het dak. Sinds 2017 mag dat binnen de Europese Unie niet meer: roaming, het gebruik van een buitenlands netwerk, mag internetters niet meer op kosten jagen.
Ga je op vakantie binnen de EU, dan kun je dus gerust surfen op je telefoon. Je verbruikt op dat moment gewoon de data uit je eigen bundel. Er geldt meestal wel een limiet, om providers niet op onredelijke kosten te jagen. Die grens is bij elke provider anders, maar ligt meestal rond de 20 of 30 GB. Genoeg ruimte om gedachteloos te surfen, appen en mailen.
Wat telt als de EU?
Toch moet je blijven opletten: sommige mensen gaan er nu al te gemakkelijk van uit dat internetten niks extra’s kost, terwijl dat niet altijd zo is. Het gaat alleen om landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie, en dus niet álle landen op ons continent. In totaal zijn dat 28 landen, waaronder populaire vakantiebestemmingen als België, Duitsland, Italië en Spanje.
Voor sommige landen die niet in de EU zitten, maken veel providers toch een uitzondering. In Noorwegen, Zwitserland en IJsland bieden veel bedrijven bijvoorbeeld toch verbruik uit je eigen bundel aan. In Turkije verschilt dat per provider, terwijl je in kleine landen als Monaco en Andorra vaak extra moet betalen. Check het dus goed bij je eigen provider voordat je op vakantie gaat.
Buiten Europa
Trek je naar een land buiten Europa, dan kost internetten en bellen een stuk meer geld. Het is slim om voor vertrek de kosten te checken bij jouw provider. Vaak kun je een voordeelbundel aanschaffen, waarmee je een aantal MB’s of belminuten voor gereduceerde prijs koopt. Dat is ook gelijk een goed limiet om voor jezelf te stellen: als dit op is, koop je er niks meer bij.
Het is ook verstandig om de app van je provider te downloaden. Bij de meeste aanbieders vind je hier meer informatie over de kosten van een buitenlandbundel. Ook kun je tijdens je vakantie zien hoeveel data je al verbruikt hebt. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.
Let op je data
Sowieso is het een goed idee om je dataverbruik te beperken in het buitenland. Zet roaming uit op je telefoon, zodat je niet per ongeluk mails of andere berichten downloadt. Pas op met het streamen van films en muziek, want dat kan een hoop data en dus geld kosten. Ook het versturen of ontvangen van foto’s op groot formaat via WhatsApp kun je beter niet doen.
Schakel zoveel mogelijk het automatisch synchroniseren uit, bijvoorbeeld voor sociale apps als Facebook, Twitter of je mail. Anders kan je telefoon die zaken gewoon binnenhalen, ook als je hem niet actief gebruikt. Stel WhatsApp zo in dat hij niet uit zichzelf alle media downloadt. Ook het automatisch updaten van apps kun je het beste uitschakelen. In de instellingen van Google Play of de App Store kun je ervoor kiezen om alleen te updaten als je verbinding maakt via wifi.
Je kunt het best zoveel mogelijk op zoek gaan naar gratis wifi. In de meeste hotels, restaurants en cafés is dat tegenwoordig wel te vinden. Daar kun je dan al je mails en apps binnenhalen en beantwoorden. Pas wel op dat je geen belangrijke zaken via openbaar wifi doet, zoals het beheren van je bankrekening. Deze wifi-netwerken zijn vaak niet goed beveiligd en zouden kunnen worden afgeluisterd door hackers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo stel je de donkere modus in op je smartphone en je favoriete apps
In vrijwel alle veelgebruikte smartphone-apps kun je wisselen tussen een lichte en een donkere modus. Meestal is het lichte thema standaard ingeschakeld, maar het is gemakkelijk in te ruilen voor een donker uiterlijk. -
Deze telefoons maken de mooiste foto's
Voor sommige mensen is de camera één van de belangrijkste onderdelen van hun telefoon. Maar welk toestel schiet de beste plaatjes? Samen met onze collega’s van Tweakers en BestGetest gingen wij op onderzoek uit. -
Zo herken je WhatsApp-fraude
Van alle sociale media wordt WhatsApp het meest gebruikt in Nederland, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Newcom. De berichtendienst is niet alleen populair bij ‘gewone’ gebruikers, maar ook bij criminelen. Zo herken je WhatsApp-fraude. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Op vakantie tv kijken: net als thuis voor de buis
Wie ook in het buitenland lekker tv wil kijken, moet soms door wat hoepels springen. Ook om te voorkomen dat je bij thuiskomst een gepeperde rekening op de deurmat vindt.
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Bang voor gluurders? Zo scherm je je apps af met een pincode
Geef jij je smartphone zo nu en dan uit handen, bijvoorbeeld aan je kinderen of een vriend die vakantiefoto’s wil zien? Dan kun je een pincode op je apps zetten om gluurders buiten te houden. Dat doe je zo.