Volledig scherm
Facebook. © AP

Zo zie je wat Facebook weet over wat jij online allemaal uitspookt

Facebook geeft gebruikers de optie om in te zien welke informatie het sociale netwerk heeft over het gebruik van andere websites. Gebruikers kunnen die data ook meteen uit hun account verwijderen. Ze krijgen dan geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien.

Facebook maakt de tool – ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Privacy – nu wereldwijd beschikbaar voor alle gebruikers. Op het scherm ‘Activiteit buiten Facebook’ kunnen gebruikers zien van welke website- en appbezoeken Facebook allemaal weet. Dat kunnen bijvoorbeeld bezochte websites zijn waarop een Vind-Ik-Leuk-knop met een tracker staat of waarbij met Facebook Login is ingelogd.

Advertenties

Gebruikers kunnen die data niet alleen deels inzien, maar ook van hun account verwijderen. Dat betekent dat Facebook niet meer weet welke websites een gebruiker heeft bezocht, en dat het sociale netwerk op Facebook en Instagram geen gepersonaliseerde advertenties toont op basis van die data. 

De pagina is vanaf vandaag te bekijken. Alle Facebookgebruikers krijgen ook een melding waarin ze worden opgeroepen om hun privacyinstellingen te herzien.